2003. június 18. szerda 23:21

Orbán Viktor az Országgyűlés külügyi bizottsága előtt

Elterjedtek a jogsértések hazánkban

 

"Hazánk megítélésének azok a reflexek ártanak, amelyek szerint közösen kellene ellepleznünk, hogy mi történik az országban" - emelte ki Orbán Viktor a lisszaboni CDI-határozat kapcsán az Országgyűlés Külügyi Bizottsága előtt.
 

Európa más országaiban is előfordul, hogy megsérülnek az emberi jogok, ilyen esetekben azonban nem elleplezik az eseteket, hanem nemzetközi fórumokon beszélik meg – szögezte le Orbán Viktor a Parlament Külügyi bizottságának szerdai ülésén. Mindt mondta: ha továbbra is sérülni fognak a magyar emberek jogai, akkor a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség határainkon innen és túl a későbbiekben is mindent megtesz ennek megszüntetéséért. Ami egy német, francia vagy holland polgárnak jár, attól a magyarokat sem lehet megfosztani.

 

A külügyi bizottság kedden kezdeményezte Orbán Viktor meghallgatását a CDI lisszaboni határozatával kapcsolatban, aminek a Fidesz elnöke már szerda délelőtt eleget is tett. Medgyessy Péter ugyanakkor nem tett eleget a Fidesz-frakció kérésének: a külügyi bizottságban nem volt hajlandó megjelenni, hogy a Greenpeace-aktivistákkal Pakson történtekről tájékoztatást adjon. A külügyi bizottság előtt Orbá Viktor rámutatott: a Magyarország jövőjét jóval inkább befolyásolni tudó Európai Néppárt estorili kongresszusán 2002 október 18-án már elfogadott egy határozatot, amelyben a Magyar Nemzeti Bank függetlensége visszaállítását és a magyar média kormány általi befolyásolásának megszüntetését kérte. Akkor ez a dokumentum – bár megjelent a sajtóban – visszhang nélkül maradt.

 

Orbán Viktor hangsúlyozta: a Lisszabonban elfogadott határozat ténye és nem a tartalma váltott ki nagy visszhangot. Pedig a tartalma sokkal inkább megfontolandó: a kormányváltás óta egyre gyakrabban sérülő emberi jogok miatt keletkezett. A kérdés tehát az: igaz-e, hogy megszaporodtak a jogsértések? A Szövetség elnöke kijelentette: hivatása részének tekinti, hogy a magyar emberei jogai védelméért minden lehetőt megtegyen. Többek között Szájer József ezzel kapcsolatban már februárban a Parlamentben napirend előtt beszélt, a Fidesz több parlamenti bizottságban is kezdeményezett erre vonatkozó vizsgálatot. Orbán Viktor dr. Szabó Pétert kérte, hogy ismertesse a Szabadság Kis Köre által feltárt emberi jogi problémák néhány csoportját.

 

Németh Zsolt kérdésére, miszerint a Szász Károly elleni támadás is sérti-e a polgárok szabadságjogait, Orbán Viktor azt válaszolta, hogy még nem tudni eleget az ügyről, mindenesetre Áder János arról tájékoztatta őt, hogy a Fidesz parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi.

 

Hárs Gábor bizottsági alelnök, szocialista képviselő kérdésére Orbán Viktor megismételte: azért fordult a Fidesz nemzetközi fórumhoz, mert a kormányváltás óta eltelt időben megszaporodtak az emberi jogsértések Magyarországon, és más megoldás nem volt ezek megállítására. Az a kérdés, hogy a hatóságok (amelyek állítólag még Medgyessy Péter kérése ellenére is pert indítanak, lásd Loppert Dániel ügyét) elég érzékenyek-e az emberi jogok tiszteletben tartására? Ha gyarapodni fognak az ilyen esetek – és a Greenpeace-aktivisták paksi kezelése hasonlónak tűnik – akkor a Fidesz, ugyanúgy ahogy ezt más európai országban teszik, nemzetközi fórumokon is megtárgyalja az ügyet.

 

Magyarországnak számolnia kell azzal, hogy emberi jogi esetekben hogyan járnak el az Európai Unió tagállamai. Hazánk megítélésének éppen azok a reflexek ártanak, amelyek szerint közösen kellene ellepleznünk, hogy mi történik az országban – tette hozzá Orbán Viktor.

 


 

 

vissza Vissza a kezdőlapra