2003. június 22. vasárnap 21:44

Értékek nélkül a haza
csak gazdasági vállalkozás

 

A kormányváltástól függetlenül folytatni kell az ország építését szellemi, lelki és szervezeti téren egyaránt - mondta Orbán Viktor Szerencsen

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség elnöke részt vett a zempléni református presbiterek hetedik találkozóján Szerencsen abban a református templomban, amelyben Bocskai Istvánt Erdély fejedelmévé választották, és amelyben Rákóczi Zsigmond szintén egykori erdélyi fejedelem hamvai nyugszanak.
 
"Nem semmiből és nem semmire kell építkezni, építkezésünk alapja az a közös meggyőződés, hogy Magyarország és a magyarság jövője történelmi örökségünkön és keresztény erkölcsökön áll" - húzta alá beszédében Orbán Viktor.
 
A Rákóczi-szabadságharcról szólva megemlítette: a magyar történelemben nem mindig Budapest volt a középpont, voltak olyan idők, amikor erre a vidékre, a Zemplénre figyelt az egész ország, Erdély, az egész Habsburg-ház. A Rákóczi-szabadságharc bölcsője is ez a vidék - hangoztatta.
 
Ha csak annyit mondunk: pro patria et libertate - a hazáért és a szabadságért -, ez kevés - szögezte le Orbán Viktor.
 
"Akik gondviselés nélkül akarnak tenni a hazáért és a szabadságért, azok bálványokat fognak építeni. Szilárd erkölcsi értékek nélkül a haza csak gazdasági vállalkozás, a szabadság pedig túlhajszolt élvezet. Istennel azonban a haza közösség, a szabadság pedig teremtő erő" - tette hozzá.
 
A pártelnök szólt a Széchenyi Tervről is, csatlakozva Börzsönyi József református lelkész a Zempléni Református Egyházkerület esperese beszédéhez, aki igehirdetése után méltatta a program jelentőségét az egyházkerület szempontjából.
 
Orbán Viktor elmondta, úgy képzelték el a közös jövőt, hogy a magyar vidéken magyar vállalkozók, magyar pénzből, magyar mesteremberekkel saját közösségüknek építenek, egyúttal kenyérkereső lehetőséget adnak az itt élőknek. "Azt akartuk, hogy a felemelkedésből részesüljön minden magyar ember, hiszen az ország nem csak Budapestből áll. Minden ország gazdasági programját az méri meg, hogy nyújt-e esélyt a vidéken élőknek is, a határon túl élő magyaroknak is" - tette hozzá. "Ezért a Széchenyi Terv nem egyszerűen gazdasági terv volt, hanem annak kifejezése, hogy lehetséges minden magyar felemelkedése" - hangoztatta, majd így folytatta: "Ezért készítettünk az egyházi községeknek külön programokat, mert úgy véltük, hogy amit az egyház épít, az mind itt marad az országban, az mind az egész közösség értéke. Azért adtunk az egyházaknak anyagi támogatást, azért hoztunk egyházbarát törvényeket, mert tudtuk, hogy a legjobbakat támogatjuk." Orbán Viktor kiemelte: minden kormány munkájában az ér a legtöbbet, amely felébreszti és megerősíti az emberekben a tenni akarást.

 

vissza Vissza a kezdőlapra