2003. június 27. péntek 22:34

 

Megmentett műkincsek 2003: kiállítás a Nemzeti Múzeumban

 

Képzőművész- és tárgyrestaurátorok diplomamunkáiból nyílt kiállítás pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban.

 

A Megmentett műkincsek 2003 című, egy hónapig nyitva tartó bemutatón festő, faszobrász, kőszobrász, fém-ötvös és papír-bőr szakos hallgatók munkáit tekinthetik meg az érdeklődők. Az egykori mesterek, művészek felújított alkotásai a magyar kulturális örökség szerves részéhez tartoznak.

Ezek sorában például XVIII. századi ráckevei festő három egyházatyát ábrázoló táblaképe, ismeretlen mester Nepomuki Szent János kőszobra, XVIII-XIX. századi díszszablya, valamint XIX. század végi berakásos díszöv látható.

A hagyományok szerint a nyitó napon - a kiállításhoz kapcsolódó szakmai program keretében - a tárgyrestaurátor szakon végzett szakemberek tartottak előadásokat munkájuk részleteiről. A végzős hallgatók - a tanintézményi tárlatok mellett - 1996 óta múzeumi környezetben is közönség elé tárják diplomamunkáikat.

Az első négy évben az Iparművészeti Múzeum, 2000-től pedig a Magyar Nemzeti Múzeum ad helyet a bemutatkozásnak.

A felsőfokú képzés 1948-ban, a festményrestaurátor szak indításával kezdődött a Magyar Képzőművészeti Főiskolán. 1970-től képeznek szoborrestaurátorokat, a falkép-restaurálás két évvel később indult, s legvégül 1974-ben levelező tagozatként jött létre a tárgyrestaurátor szak. A doktori képzés négy éve kezdődött a tanintézményben. A Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézetében nappali tagozaton képzőművész-restaurátor diplomát festő-, faszobrász- és kőszobrász-restaurátor szakon kaphatnak a hallgatók.

A tárgyrestaurátor-képzés a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézete és a Magyar Nemzeti Múzeum együttműködésében folyik. Fa-bútor-, fém-ötvös-, papír-bőr-, szilikát-, valamint textil-bőrrestaurátor szakokon folytathatók a tanulmányok - közölte Kovács Petronella, a Magyar Képzőművészeti Egyetem Restaurátorképző Intézete tárgyrestaurátor szakának vezetője.

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra