2003. április 17. csütörtök 23:49

Rádió műsor-ajánló

 

A Debreceni Református Kollégium Kántusának hangversenye

adás: 2003. április 26. szombat, Bartók: 16.05- 17.00


l739-ben alapította Maróthi György,a Református Kollégium matematika tanára a Kollégiumi Kántust. Az együttes a kezdeti fiú-vegyeskari majd hosszú férfikari időszak után l954 óta vegyeskarként működik.
A Kántus szervezetével és szellemével ma is hirdeti a sok évszázados diák-Köztársaságát, amely a kollégiumi jelmondat: „ Orando et laborando” – imádkozva és dolgozva – jegyében hitben és munkában edzett generációkat nevelt.

A Kántus egyházi és világi műsora lehetővé teszi,hogy hazai és külföldi fesztiválokon, versenyeken rendszeresen bemutatkozzon. Külföldi útjaik során - a környező országokon kívül – Angliába, Hollandiába, az Egyesült Államokba, Svájcba, Kanadába, Belgiumba, Finnországba, Svédországba, Japánba, Dél-Koreába jutottak el. Több lemezük, műsoros
kazettájuk jelent meg. Karnagyuk Berkesi Sándor.

Délutáni hangversenyükön elsőként magyar református népénekeket szólaltatnak meg majd felhangzik Schütz:Máté passiójának zárókorálja, Purcell egyik anthemje, Brahms: Német requiemjének V. tétele, majd a műsor második részében magyar szerzők műveit – egy –egy Vass Lajos, Gárdonyi Zoltán, Farkas Ferenc, Járdányi Pál és Bárdos Lajos művet adnak elő.

 

vissza Vissza a kezdőlapra