2003. május 15. csütörtök 23:21

Rákóczi-kiállítás nyílt a Nemzeti Múzeumban

 

II. Rákóczi Ferenc személyes tárgyait is meg lehet tekinteni azon a kiállításon, ami kedden nyílt meg a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat augusztus 31-ig várja az érdeklődőket. A Rákóczi-emlékév kapcsán a nemzeti bank ötezer forint értékű ezüst érmét bocsátott ki.

 

Nemzetünkért összefogván... címmel nyílt emlékkiállítás kedden a Magyar Nemzeti Múzeumban, amellyel a háromszáz évvel ezelőtti Rákóczi-féle szabadságharcra emlékeznek. Esze Tamás tarpai jobbágy vezetésével 1703. május 21-én bontották ki a "felkelők" II. Rákóczi Ferenc zászlóit, és olvasták fel a hadba szólító üzenetet.

 

Görgey Gábor leköszönő kulturális miniszter megnyitó beszédében úgy vélekedett, hogy a Cum Deo Pro Patria et Libertate (Istennel a hazáért és a szabadságért) jelmondatot azóta sokszor félreértelmezve használták. A tárca vezetője szerint Rákóczi a szabadság szentje volt, és egy európaibb országért harcolt.

 

Családtörténet és korrajz

 

A tárlat célja a Rákócziak és a szabadságharc bemutatása a legfrissebb kutatások tükrében. A múzeum kupola- és dísztermében berendezett kiállításon II. Rákóczi Ferenc személyes tárgyai, festmények, a Rákóczi-család történetét bemutató dokumentumokat is megismerhetnek a látogatók. Az augusztus 31-ig látogatható kiállítás annak a programsorozatnak a része, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma a Rákóczi-emlékévnek szentelt.

 

A Magyar Nemzeti Bank az évforduló alkalmából ötezer forint értékű ezüst emlékérmét bocsátott ki. Az emlékérméből - amelyet Gáti Gábor szobrászművész tervezett - hatezer darab készült, és névértékén vásárolható meg a jegybank épületében.

Forrás: Magyarország.hu

vissza Vissza a kezdőlapra