2003. június 24. kedd 22:29

Kovács László sikere

 

A kedvezménytörvény módosításának fő célja a szomszédokkal való vita lezárása volt. Az eredmény nemcsak kiábrándító, hanem felháborító.

 

Szlovákiai reagálások

 

Mikulás Dzurinda szlovák miniszterelnök sajnálattal állapította meg hétfőn: a magyar Országgyűlés a Szlovák Köztársaság egyetértése nélkül, úgy módosította a kedvezménytörvényt, hogy nem számolta fel annak területen
kívüli hatályát.

 

A budapesti szavazás hírére Szlovákiában elsőként reagáló Dzurinda kijelentette: "A Szlovák Köztársaság részéről elfogadhatatlan, hogy a törvény alkalmazása során a területenkívüliség érvényesüljön."

 

A szlovák kormányfő úgy ítéli meg, hogy Magyarország egyoldalúan lépett és nem élt a magyar-szlovák alapszerződésben kínálkozó lehetőséggel. Dzurinda közölte, hogy ha a területen kívüli hatályt a gyakorlatban megpróbálnák megvalósítani, a szlovák kormány ennek már a kezdet kezdetén gátat vet.

 

A módosítás következményeit érintő kérdésekkel a kormánypártok legközelebbi koalíciós tanácsán, szerdán kívánnak foglalkozni - jelezte a szlovák kormány sajtóosztálya.

 

Dzurinda szerint csak a magyar-szlovák alapszerződés keretei között elfogadható a kedvezménytörvény

 

A magyar jogszabály szlovákiai érvényesíthetőségétől tavaly november óta mereven elzárkózó Dzurinda a TA3 nevű szlovák hírtelevízióban azonban azt is hangsúlyozta: bármilyen legyen is a megállapodás, azt csakis a magyar-szlovák alapszerződés keretei között tartja elképzelhetőnek.

 

A TA3 műsorát szemléző SITA hírügynökség Dzurindát idézve azt írta: "Jóllehet Bugár Béla a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) elnöke, de egyszersmind a Szlovák Köztársaság alkotmányos tényezője is. Ő is, én is ugyanarra az alkotmányra esküdtünk fel." A szlovák kormányfő ezzel kommentálta Bugár korábbi kijelentéseit, amelyeket a sajtó úgy értelmezett, hogy az MKP egy "szlovák ellentörvény" megszületése esetén kilép a kormányból.

 

A TA3-ban Duray Miklós, az MKP ügyvezető alelnöke is véleményt nyilvánított, mondván, hogy "ebből még biztosan perpatvar lesz." Duray szerint a kedvezménytörvényt elutasító szlovák magatartás szakszerűtlen és nyilvánvalóan politikai indítékai vannak.

 

***

A szlovák kormányhoz tartozó Új Polgár Szövetsége (ANO) a hétfői budapesti szentesítést elfogadhatatlanak tekinti, és úgy ítéli meg, hogy Szlovákiának valamilyen ellentörvénnyel kell majd megakadályoznia a magyar jogszabály szlovákiai érvényesíthetőségét. Ezt Lubomír Lintner, az ANO alelnöke jelentette ki, de hozzátette: nem kell elkapkodni a válaszlépést, ajánlatosabb, ha a szlovák fél előbb alaposan tanulmányozza a módosított magyar jogszabályt. Az ANO az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében esedékes fejleményeket is kivárja, nevezetesen azt, hogy mit mondanak a kedden Strasbourgban a módosításról is tárgyaló szlovákiai ET-képviselők, akiknek küldöttségét épp Imrich Béres, az ANO másik alelnöke vezeti.

 

***

A Vladimír Meciar vezette ellenzéki Néppárt - Demokratikus Szlovákiáért Mozgalom (LS-HZDS) alelnöke, Sergej Kozlík úgy látja: a magyar törvényhozás nem szüntette meg a kedvezménytörvény szlovákiai hatályát, ezzel precedenst teremtett, ami a magyar-szlovák viszony alakulásának veszélyes tényezője lehet, ezért pártja a Dzurinda-kormánytól elvárja az ennek megfelelő reagálást.

 

***

A szintén ellenzékben politizáló Szlovákia Kommunista Pártja (KSS) tehetetlennek nevezte Dzurinda kormányát, amiért nem kellő eréllyel tárgyalt a magyar kormánnyal. A KSS alelnöke, Katarína Bollová azt mondta: súlyos helyzet áll majd elő Szlovákiában, mert ha a budapesti módosítás értelmében netán mégis érvényesül a magyar törvény, akkor a szlovákiai magyarokat pozitív, a többi kisebbséget viszont negatív diszkriminációban részesítik, márpedig a szlovák alkotmány minden polgár egyenjogúságát hirdeti.

 

 

Román kormánynyilatkozat: kétoldalú megállapodásra van szükség a kedvezménytörvény alkalmazási feltételeit illetően

 

A román kormány véleménye szerint a magyar kedvezménytörvény módosított változata sem mindenben felel meg az európai normáknak, ezért továbbra is figyelembe kell venni az európai szervezetek dokumentumait, hogy kétoldalú román-magyar megállapodást lehessen kötni a jogszabály alkalmazásának feltételeiről - hangsúlyozta a román kormány hétfőn este közzétett nyilatkozata.

 

    Mint a dokumentumban olvasható, a román kormány tudomásul vette a jogszabály módosítását, s a törvénnyel kapcsolatban 2001-tol kezdődően született európai dokumentumokat abban a folyamatban kell figyelembe venni, amellyel az európai normákhoz igazítják a módosított törvényt.   

 

    A román kormány nyilatkozata emlékeztetett arra, hogy a román és a magyar miniszterelnök idén június 6-án egyetértésre jutott egy kétoldalú román-magyar megállapodás megkötéséről, amelynek rendeznie kell majd a magyarigazolványok problémáját, valamint kellő biztosítékot kell nyújtania arra, hogy a törvényt a nemzetközi jogban általánosan elfogadott előírásokon túllépve nem alkalmazzák magyar területen kívül.

 

    A megállapodás tartalmazni fogja, hogy a magyar tannyelvű oktatási intézményeknek, illetve a magyar kultúra megőrzését és fejlődését szolgáló kulturális intézményeknek nyújtott támogatás a román-magyar kormányközi vegyes bizottság által megállapított feltételek mellett valósuljon meg.

 

    - A román kormány szándéka az, hogy az új megállapodás tartalmazza a 2001. decemberében született román-magyar egyetértési nyilatkozat előírásait, melyek megőrzik érvényességüket a kedvezménytörvény módosítását követően is. A román kormány a lehető legrövidebb időn belül szeretné megkötni azt a kétoldalú egyezményt, melynek alapelveit elfogadják az európai szervezetek is - hangsúlyozta a román kormány nyilatkozata.

 

vissza Vissza a kezdőlapra