2003. június 15. vasárnap 14:57

Megint egy posztávós megnyilvánulás

 

Tavaly tavasz óta rendszeresen fenyegetik baloldali politikusok azokat, akik szerintük nem eléggé - hogy is mondjuk? - alkalmazkodnak a szoclib elvárásokhoz. Félreértés ne essék: nem a törvények betartását vagy betartatását kérik számon a kipécézetteken, hanem kifejezetten félelmet akarnak kelteni.

 

Szanyi Tibor múlt keddi Magyar Hírlap-beli kijelentése egy régi és szemlátomást természetesnek gondolt kommunikációs, pontosabban szólva lelki alapállás. Az agrártárca politikai államtitkára így nyilvánult meg:

"Kérdésekre válaszolva Szanyi elismerte, hogy a Sapard pénzek kifizetése nagyon lassú: még a 2000-es támogatásoknak is csak néhány százalékát fizették ki. Ennek egyik oka szerinte, hogy Magyarország a legszigorúbb kifizetőhely. Már folynak a tárgyalások Brüsszellel legalább 50 pont enyhítéséről. Egy másik ok, hogy az agrárhivatalok tele vannak az előző kormány politikai kinevezettjeivel, akik finoman szólva is szabotálják a kormány törekvéseit - állította. A hivatalok átszervezése azonban alkalmat ad majd a probléma kezelésére is - ígérte."

Tehát azért késik a Sapard támogatások kifizetése, mert az agrárhivatalok tele vannak az előző kormány politikai kinevezettjeivel, akik finoman szólva is szabotálják a kormány törekvéseit - és ezt nem kávé mellett, a büfében mondja az államtitkár, hanem kifejezetten a sajtónak állítja!

 

A belső logikátlanság nem zavarja Szanyit, az ő gondolatvilága egyirányú utca. Mert ha ezek az agrárhivatalnokok az előző kormány ejtőernyősei, akkor miért van az, hogy még a 2000-es támogatásoknak is csak néhány százalékát fizették ki ? Ennek csak egy értelmes magyarázata létezik: hogy az előző kormány alatt MSZP-s érzelmű "politikai kinevezettek" ültek a hivatalokban, akik 2002-ig szabotálták a kifizetéseket, aztán a kormányváltás után jöttek az új szabotőrök...

 

És ez az ember államtitkár lehet. Ebből is látszik, hogy mégiscsak a korlátlan lehetőségek hazája ez.

 

A dolog persze minden, csak nem vicces. Szanyi Tibor ugyanis fenyeget. A hivatalok átszervezése azonban alkalmat ad majd a probléma kezelésére is - ígérte. Mit mondhatunk erre? Ő majd kezeli a problémát. Csak a gumibot hiányzik az államtitkár elvtárs kezéből.

 

Ha felelős konzervatív kormányférfi ilyen hangot ütött volna meg az rendszerváltás óta Magyarországon, egy héten belül tüntetésen tiltakoztak volna ellene. Hogy messzebb ne menjünk: amikor Kövér László (nem kormányemberként!) olyasmit mondott az övéinek (tehát nem az ellenfeleinek!) egy gyűlésen, hogyha nem hiszünk abban, amit csinálunk, akkor kössük föl magunkat, (tehát nem a közhivatalnokokat!), akkor Kovács László személyesen rohant a Hősök terére tüntetni.

 

Vajon most mit fog tenni Kovács László? És Medgyessy? Meddig maradhat felelős vezetői poszton, aki ilyen Péter Gábor-i hangot üt meg? Megütheti magukat a tisztviselőket is?

 

Kétségtelen persze, hogy Szanyi Tibor nem magától ilyen. Emlékezetes, hogy több MSZP-s és SZDSZ-es politikus fenyegette meg az FVM alárendeltségébe tartozó köztisztviselőket tavaly a két választási forduló között is, amikor a földtulajdonlással kapcsolatban bizonyos gazdasegítő intézkedéseket próbált meg még a kormányváltás előtt megvalósítani a polgári kabinet. A fenyegetőzésben akkor részt vett az SZDSZ is.

 

Medgyessy Péter ugyancsak rendszeresen fenyegetőzött, sőt fenyegetőzik ma is. Keller László államtitkári kinevezése és munkássága ugyanis homlokegyenest ellentétes a demokratikus hatalommegosztás eszméjével. Ugyancsak eszelősen abszurd a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal ténykedése a Medgyessy-kabinet hivatalba lépése óta. A Kehi ugyanis kizárólag politikai megrendelésre és kizárólag az előző kormányzat munkásságával kapcsolatban folytat olyan alapos vizsgálatokat, amelyek egyszerűen képtelenek normálisan véget érni. A jogilag megalapozatlan feljelentések hosszú sorát produkálta eddig a Kehi, "természetesen" minden elmarasztalás nélkül. Így a Kehi által elköltött milliárdok is a politikai ávósság kategóriájába tartoznak, hiszen ezen pénzekből a megfélemlítést finanszírozták.

 

A demokratikus berendezkedés elleni sajátos támadások sorába tartoznak a kormányfüggetlen intézmények vezetői ellen indított politikai és sajtóhajszák is. Ezek sorában meg kell jegyeznünk a Járai Zsigmond jegybankelnök, a Szász Károly, PSZÁF-elnök és mindenekelőtt a Polt Péter legfőbb ügyész elleni támadásokat.

 

Az ávósság legszebb példája a Polt Péter elleni parlamenti téboly volt, a közelmúltban. A szociálliberális koalíció azért marasztalta el Poltot, mert a legfőbb ügyész betartotta a törvényt! Ha ezt egy angol klubban elmesélnénk.

 

Kötelességünk megemlíteni a ténylegesen meghurcoltakat is. A rendőrileg vegzáltakat, élükön Berkecz Máriával, de a sor hosszú, egészen a fénymásoló üzletben "tetten ért" vásárlóig. És ne feledjük, már eddig is több ezer egzisztenciát tett tönkre az "árokbetemető", "megbékélő" Medgyessy-brigád. És ezek az emberek nem politikusok, ezeknek az egyetlen bűne, mint a Sapard-kezelő alkalmazottaké, hogy betartják a jogszabályokat, illetve hogy végrehajtják a törvényeket, rendeleteket, határozatokat. A jogkövető magatartást, a becsületes munkát bünteti a Medgyessy-hatóság.

 

P. S.: A szanyista fenyegetéssel egyidőben leértékelték a forintot. Eddig tartott a kábulat, most kezdődik a kijózanodás.

 

vissza Vissza a kezdőlapra