2003. június 20. péntek 22:45

Szent Iván éj - Budapesten

 

Fények és árnyak címmel húsz budapesti múzeum kínál programokat szombaton, a "múzeumok hosszú éjszakáján", a nyári napforduló napján

 

Néhány európai nagyváros sikeres példáját követve a Szent Iván-éjhez (június 24.) legközelebb eső szombaton kerül megrendezésre a Fények és árnyak  címet viselő program.

 

A cél, hogy a múzeumok, mint a kávéházak, találkozóhelyek legyenek. Sőt, olyan helyek, ahol pezsgő kulturális élet folyik, és ötletek sokasága kínál szórakozást.

Az Óbudai Múzeumban Krúdy Óbudája - ódonságok városa címmel nyílik kiállítás, a Zichy kastély udvarában nonstop zene szól, tarokkjátékra várják az érdeklődőket, a büfében pedig az író kedvenc borait kínálják.

A budai várbeli Ludwig Múzeumban "képöltöztetést" rendeznek, ahol Magányijesztő címmel irodalmi performansz és sanzonest szórakoztatja az érdeklődőket; a Magyar Természettudományi Múzeum Szent Iván-éji varázslatokkal "fotoszintézis koktélbárral, klorofill tartalmú varázsitalokkal, tűztáncosokkal, hastánccal és fénycsapdázással" várja a látogatókat.

Indonéz napot tartanak az Andrássy úti Hopp Ferenc Múzeumban, ahol indonéz ételkóstoló, gamelán koncert, vajang bemutató szórakoztatja a közönséget, az Iparművészeti Múzeumban óraritkaságokat mutatnak be. Az érdeklődők az Iparművészetiben megtekinthetik Bacsó Péter: Hány az óra, Vekker úr? című játékfilmjét is.

A Millenáris Parkban a Zene Ünnepére is gondoltak, szombaton ingyenes koncerteket tartanak a parkban, amelynek kiállítása éjfélig látogatható.

A Kossuth téri Néprajzi Múzeum aulájában kézműves-foglalkozás és vásár, Bali táncbemutató várja az érdeklődőket.

A Petőfi Irodalmi Múzeumban este hat órától maratoni felolvasó-estet tartanak kortárs írók, költők és színészek közreműködésével; éjfél után "Mindent bele! Jöhet a szerelem!" címmel fiatal költők és írók adják elő saját műveiket.

A Magyar Nemzeti Múzeumban históriás történeti játszóházat rendeznek be, este pedig a Középkori Lapidáriumban tartanak koncerteket.

 

Forrás: MTI

vissza Vissza a kezdőlapra