2003. június 17. kedd 20:45

 

A "történelmi" Szociáldemokrata Párt közleménye

 

 

A Szociáldemokrata Párt (SZDP) Országos Elnöksége megütközéssel értesült arról, hogy az Országgyűlés a kormánytöbbség jóvoltából elfogadta az úgynevezett kórháztörvényt, annak ellenére, hogy az orvosi kamara, a szakszervezetek, valamint a közvélemény széles körben tiltakozott ellene.

A "történelmi" Szociáldemokrata Párt elveivel és értékeivel alapvetően ellentétes a törvény, ezért ismételten tiltakozik a kórházak privatizálása, évszázados vívmányok újabb rombolása ellen.

Már a közművek privatizálása bebizonyította, hogy az ilyen akció a fontos közszolgáltatások állandó drágulását, a kisjövedelmű családok, nyugdíjasok ellehetetlenítését jelenti. Ha azonban az egészségügyben történik, az már a munkásemberek életbiztonságát, élethez való jogát közvetlenül veszélyezteti. A kulcságazatok eddigi privatizációja azt is bebizonyította, hogy a részleges magánosításról, garanciák fenntartásáról szóló ígérgetésének ilyenkor csak nyugtatást, félrevezetést szolgálnak, az állam és a közületek teljes kivonulását, a felelősség megszüntetését próbálják leplezni.

Európában az egészségügy nem piaci kérdés, mi ismét csak szélsőséges, újkapitalista kísérlet terepe vagyunk. Ha az Európai Unió komolyan gondolja a szociális Európa jelszavát, akkor privatizálás helyett a közérdekű szolgáltatás fennmaradását kellene támogatnia.

Sztankovánszki Tibor ügyvezető elnök
dr. Szűrös Mátyás általános elnök
Bácskai Sándor főtitkár
 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra