2003. május 09. péntek 22:32

Szent István Könyvhét hétfőtől Budapesten

 

Tizenhét sátorban összesen 24 kiadó kínálja köteteit a Budapesten hétfőn megnyíló Szent István Könyvhéten, a Ferenciek terén.

A keresztény szellemiségű kiadványok ötnapos seregszemléjén csaknem hatezer irodalmi, teológiai, lelkiségi, történeti és filozófiai kiadvánnyal, köztük 58 könyvheti újdonsággal várják az érdeklődőket.

A Szent István Társulat által immár 11. alkalommal megrendezendő eseményt Erdő Péter prímás, esztergom-budapesti érsek nyitja meg.

A Pázmány Péter Katolikus Egyetemen tartandó ünnepségen Erdő Péter és Spányi Antal nemrégiben kinevezett székesfehérvári megyés püspök, a Stephanus Alapítvány elnöke adja át a Stephanus-díjakat.

Laudációt mond Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Rokay Zoltán, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karának dékánja.

A Kossuth-díjas építész, Makovecz Imre által tervezett jurta-sátrakban Miskolcról, Szegedről, Kecskemétről, Kiskunfélegyházáról, Homokkomáromból, Pannonhalmáról, továbbá a Délvidékről és Erdélyből érkezett kiadók várják az érdeklődőket.

A magyarországi szerzetesrendek kiadói közül kiadványaival jelen lesz egyebek mellett az Agapé Kiadó (ferencesek), a Korda Kiadó (Jézus Szíve Népleányai), a Don Bosco Kiadó (szaléziak), a pannonhalmi Bencés Kiadó és a Paulus Hungarus Kiadó (domonkosok).

A magyarországi protestáns egyházakat a Luther Márton Kiadó (evangélikus), a Kálvin János Kiadó (református) és a Parakletos Alapítvány (Egyesült Protestáns Egyház) képviseli.

Katolikus részről az Ecclesia Szövetkezet, a Jel Kiadó, a Márton Áron Kiadó, a Marana Tha Alapítvány, a Szent Gellért Kiadó és Nyomda, a Szent Maximilian Kolbe Kiadó és a Szent István Társulat, míg a katolikus sajtó részéről az Új Ember és a Keresztény Élet című hetilap, továbbá a Vigilia című folyóirat kínálja kiadványait a helyszínen.

Az ökumenikus kiadók közül a Harmat Kiadó és a Cselekvő Remény Alapítvány, míg a keresztény szellemiségű világi kiadók sorából a Kairosz Kiadó, a Mikes Kiadó és Tinta Kiadó várja köteteivel az érdeklődőket.

A könyvhét újdonságai között szerepel II. János Pál: Ecclesia de Eucharistia című enciklikája, Mészáros István: Mindszenty - Pillanatképek a bíboros életéből című kötete, Tomka Ferenc: Istenkeresés a magyar irodalomban című munkája, a Híd az égbe című imádság-gyűjtemény, valamint Lőrincz Zoltán: A Biblia a magyar festészetben című könyve.

Ugyancsak mostanra jelent meg a Szemelvények Teréz anya legszebb gondolataiból című kötet, Török József: A XII. század magyar egyháztörténete című könyve, továbbá Papp Lajos szívsebész Jöjjön el a Te országod című válogatás-gyűjteménye.
 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra