2003. április 18. péntek 23:14

Új enciklikát bocsátott ki II. János Pál

 

Rómában a II. János Pál pápa által pontifikált szentmisével kezdődnek a húsvéti nagyhét katolikus egyházi eseményei. A pápa új enciklikát is kibocsátott, amely nemcsak egyházi, hanem világi dolgokkal is foglalkozik

 

A katolikus egyháznak és a katolikus hívőknek nincsen szükségük új program kitalálására a harmadik évezred elején. A program már adott, a modern egyház élete Krisztuson át, az eucharisztia, az oltári szentség útján vezet. Így foglalja össze az utolsó fejezet II. János Pál új enciklikájának lényegét. Az egyház az eucharisztiáról, ez a címe a Szentatya XIV. enciklikájának, amely pápasága 25. évében mély üzenetet tartalmaz, nemcsak az egyház papjai, hanem a hívők számára is.

A 76 oldalas teológiai munka az oltári szentség központi szerepét hangsúlyozza az egyház életében. Az eucharisztia nem évezredek óta megismétlődő jelentését veszített szertartás, hanem minden egyes alkalommal a pap celebrálta szentmise, a Krisztussal való találkozás pillanata. Éppen ezért a vasárnapi szentmise kötelező, és nem helyettesítheti semmilyen másfajta szertartás. A pápa nemet mond a visszaélésekre is. Az enciklika kitér a nem megkereszteltek, az elváltak és az újraházasodók áldozásának kérdésére, és a bűnök meggyónásának jelentőségét hangsúlyozza.

Külön fejezet szól arról, mi illik a szentmiséhez énekben és zenében is. Az enciklika értékelése a teológusok és a filozófusok feladata.


 

Az enciklikával kapcsolatban a Vatikáni Rádió interjút készített Walter Kasper bíborossal, aki a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke

 

vissza Vissza a kezdőlapra