2003. május 15. csütörtök 22:46

Magyarországi Unitárius Egyház Nyilatkozata

 

Az unitárius egyház nehezményezi, hogy a kormány "kihagyta" a korrekciós alapból részesülő egyházak közül; vezetői az okok tisztázását mielőbb remélik.

 

Rázmány Csaba püspök - a Magyar Nemzetben csütörtökön megjelent hír e részét megerősítve - elmondta: ez volt az első eset a beiktatása óta eltelt több mint két és fél évben, hogy az Unitárius Egyházat kihagyták egy szélesebb körű megállapodásból. Kiss Péter kancelláriaminiszter május 6-án írt alá megállapodást 15 egyház képviselőjével a költségvetésben elkülönített, 850 millió forint összegű korrekciós támogatás elosztásáról.

 

Rázmány Csaba kiemelte: mihamarabb azt szeretnék megtudni, mi az oka annak, hogy egyházuk nem részesülhet a korrekciós támogatásból. Mint mondta, megítélésük eddig politikamentes volt, vannak azonban, olyan háttér tényezők, melyek megpróbálják az unitárius egyházat "belemosni a politikába", és besorolni, valamilyen párt vagy szervezet „holdudvarába”.

 

A püspök hangsúlyozta, hogy sem az egyházi vezetők, sem a lelkészek nem politizálnak, politikailag abszolút semlegesek, és elítélik azokat, akik valamely párton keresztül próbálnak érvényesülni. Hozzátette: a Magyarországi Unitárius Egyház Alaptörvénye határozottan tiltja, hogy az egyházi vezetők valamilyen politikai párt tagjai legyenek, nem beszélve arról, hogy az Unitárius Egyház az egyedüli mely kötelezővé tette a választott tisztségviselők átvilágítását.

 

Véleménye szerint az egyház és egy politikai párt közeli kapcsolatát azáltal valószínűsítik, hogy az Unitárius Egyház egyik lelkészét, aki időközben lemondott lelkészi állásáról, és aki ma az Egyházban nem meghatározó tényező, vér szerinti rokonisága révén hozzák kapcsolatba egyik politikai párttal.

 

Rázmány Csaba utalt arra, hogy az Unitárius egyház a hitéleti támogatás állami kiegészítéséből valamivel több támogatást kap a személyi jövedelemadó 1 százaléka felajánlási aránya szerint, mint amennyihez a népszámlálási adatok alapján jutott volna, habár annak az összegét nem ismeri. Magát az elosztást  nem is tennék szóvá, ha a megállapodásba bevont 15 egyház között nem lett volna olyan, amelyre nézve szintén nem hátrányos az szja. 1 százalékának felajánlása szerinti elosztás.

 

A püspök megjegyezte azt is: valami, vagy valakik gátolják volt ingatlanjaik tulajdoni rendezését, olyannyira, hogy maga a püspök több mint nyolc éve bérlakásban lakik. 1990 óta húzódik két egykori épületük visszaadása, amelyből az egyikben felszólítást kaptak, hogy nemsokára házbért kell, fizessenek azokért a helyiségekért, melyekben a hitélet és a hitoktatás folyik, mindannak ellenére, hogy a Parlament 2000-ben törvénybe iktatta az Unitárius Egyház ingatlanjainak visszaszolgáltatását, de e törvény végrehajtása mindmáig nem történt meg.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra