2003. június 11. szerda 10:18

Levélváltás a VDSzSz elnökével

 

 

Tisztelt Képviselő Úr!
 

Szíves tájékoztatásul megküldöm a Villamosenergia-ipari Dolgozók
Szakszervezeti Szövetségének közleményét.

Üdvözlettel

Gál Rezső
VDSZSZ elnök
 

KÖZLEMÉNY

 

A magyar villamosenergia-ellátás stabilitását a reálisan igénybe vehető energiahordozókra alapuló erőművek ötvözete adja. Ez a „több lábon állás” egészséges filozófiája. E rendszerben fontos szerepe van a legkedvezőbb áron termelő Paksi Atomerőműnek.

Megbízhatóságát az elmúlt húsz évi üzemeltetés bizonyította. Határon innen és túl is elismerték a magas színvonalon végzett munkát.

A villamosenergia-ipari szakma, erőművesek és áramszolgáltatók nagy érdeklődéssel, ugyanakkor szolidaritást tanúsítva figyelik az elmúlt hónapok eseményeit. Az országos szintű Villamosenergia-ipari Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége úgy ítéli meg, a Pakson felhalmozott technikai és szakmai (emberi) tudás nemzeti érték, melyre vigyázni kell.

Arra kérjük a döntéshozókat, hogy határozottabb kiállással biztosítsák a nyugodt munkavégzést.

Arra kérjük a politikai ellenzéket, hogy az atomenergiát és az értékteremtésben résztvevő embereket ne használja eszközül a napi viták és szócsaták színpadán. A rendszerváltás óta eltelt időszak 60 %-ában az ő irányításuk alatt fejlődött az erőmű, így tehát az eredmények és a gondok is közösek kell legyenek.

Kérjük az ellenzék vezetőit, segítsenek abban, hogy saját táboruk néha talán szélsőségesnek tűnő szószólóik hangját váltsa fel a mértéktartó, higgadt és józan megnyilatkozás.

Arra kérjük a média képviselőit, hogy kerüljék a valóságalapot nélkülöző és hisztériakeltésre alkalmas vélemények kommentárnélküli továbbadását, s jobban támaszkodjanak a köztiszteletben álló tudósok, akadémikusok véleményére.

Üzenjük a Pakson dolgozóknak: a szakma a múltban és most is nagyra értékeli munkájukat, a gondok ellenére töretlen irántuk a bizalom.

 

Budapest, 2003. június 6.

VDSZSZ elnök

 

 

 Tisztelt Elnök Úr!

Nagy figyelemmel olvastam közleményét, és félek, nem jó helyre címezte a felhívást. A Kossuth Rádió mai információja:

"A Medián felmérése szerint a lakosság 61 százaléka véli úgy, hogy a paksi vezetők és a politikusok igyekeznek eltitkolni a Pakson
történteket. A kétkedők aránya (72 százalék) a Fidesz szavazói között a legmagasabb, az MSZP szimpatizánsai között a legalacsonyabb (57 százalék). Az SZDSZ-szavazók 64 százaléka szerint titkolóznak. A Medián szerint a pártpreferencia a kormányzati kommunikáció miatt alakult így."


Nem gondolom, hogy a Medián adatai alapján az ellenzéket lehetne a kialakult helyzettért hibáztatni.

Köszönti:


Surján László

Megjegyzés: A szakszervezet a médiát is hibáztatja a hisztériakeltésre alkalmas vélemények közreadásáért. Nem tisztünk a hazai baloldali sajtó védelme, de ide másolunk egy a Népszava on line kiadásában megjelent hírt:

Nem biztos a sérült paksi blokk idei indítása


11 milliárdba kerülhet a műszaki hiba
 

Az ideiglenes üzleti tervmódosítás reálisnak nevezett változata szerint idén már nem üzemel a II-es blokk a paksi atomerőműben. Ez esetben 9,5 milliárd forintos veszteséggel zárja az évet az erőmű az eredetileg tervezett 1,5 milliárd forintos nyereség helyett. Tavaly a társaság 3,5 milliárd forintos eredményt ért el. Molnár Károly, a Paksi Atomerőmű Rt. igazgatóságának elnöke a pénteki paksi sajtótájékoztatón elmondta: a rendkívüli igazgatósági ülésen elfogadták az ideiglenes üzleti terv-módosítás optimális változatát is. Ezek szerint november 1-jétől már indulhatna a 2-es blokk. (MTI)

Aligha lehet ez a híradást úgy minősíteni, ahogy azt az elnök úr tette. A hír mégis azt mondja minden józan embernek, hogy Pakson komoly gondok vannak. Sok milliárdos gondok. Eközben a kormány emberei hallgatnak, s mint azt a szakszervezet is teszi: elbagatellizálják a problémát. Ha van vagy lesz hisztéria, ezért lesz.

Lehet, hogy véletlen, lehet, hogy nem: a fenti cikknek ma (jún. 11) már csak a címe volt kikereshető a Népszava oldalán, de a szöveghez a link nem ért el.


 

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra