Megjelent:2003.07.28. 23:38:45

Barátom Cato, de még inkább barátom az igazság

 

Előbb-utóbb minden kiderül...

Sohasem gondoltam, hogy valaha lesz közös gondolatom Soros Györggyel. Az ő - kezdetben nagyon tiszteletreméltó szereplése térségünkben több kritikát váltott ki, mint elismerést. Néhány országból ki is ebrudalták, Franciaországban elítélték.

Ám most olyan hír érkezett, amely mindenkit el kell gondolkodtasson. Soros és két másik üzletember vagyont érő hirdetéssel kérdőjelezik meg az Egyesült Államok elnökének igazmondását.

 

A The New York Times, a St. Louis Post-Dispatch és a Houston Chronicle hasábjain megjelenő fizetett hirdetés címe: "Amikor a nemzet hadat visel, a népet megilleti az igazság."

    Ezután tucatnyi idézet következik Bush elnöknek, Dick Cheney alelnöknek, Colin Powell külügyminiszternek és Donald Rumsfeld védelmi miniszternek a háborút alátámasztó, túlzónak vagy hamisnak minősített állításaiból. Ezek zömmel olyan állítások, amelyek szerint Irak tömegpusztító fegyverekkel, illetve nagymennyiségű mérges gázzal rendelkezik.

    A hirdetések 185 ezer dollárra becsült költségéből részt vállalt két másik amerikai emberbarát, Dorothy és Lewis B. Cullman is.

    Michael Vachon, a magyar származású tőzsdeguru-filantróp szóvivője kifejtette: "Sorost és Cullmant egyaránt mélyen nyugtalanítja az iraki háború igazolására használt megtévesztés. Úgy gondolják, hogy ennek nyugtalanítania kellene a polgártársaikat is, és e hirdetések útján ösztönözni próbálják őket a cselekvésre."

 

Eddig az MTI által is kiadott hír. Mindenkit el kell gondolkodtasson, írtam fentebb. Kétségeim vannak azonban arról, hogy a Bush adminisztrációt kritikátlanul kiszolgáló magyar vezetés képes-e az önvizsgálatra. Belátja-e Medgyessy, hogy a pártelnöki székét féltő, a külügyi munkát elhanyagoló Kovács képességeit meghaladja a kettős feladat? Ha észrevennék, hogy a mindenkori nagyhatalmak kiszolgálása helyett felelős, nemzeti érdekeinket szolgáló döntéseket kell hozniuk, még javunkra is válna az iraki kaland. Ám oly sok évi megszokás után ez már nem várható tőlük.

A kiszolgálók sorsa beteljesedik. Tony Blair számára mintha már eljött volna az igazság órája. Egyszer Budapesten is ütni fog.

 

Surján László

 

vissza Vissza a kezdőlapra