A Fidesz-frakció mezőgazdasági kabinetjének közleménye

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetséget aggodalommal tölti el, hogy Medgyessy Péter a hétvégén a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben is meghirdette 2004-re a takarékosság évét. Hiszen az elmúlt másfél évben a magyar mezőgazdaság a rendszerváltoztatás óta a legnagyobb válságba süllyedt. Mindezt jól mutatják az egyes ágazatok válságjelenségei: a sertésválságot egy éve képtelen megoldani a kormány, a tejválság pedig kifejezetten a kabinet hibájából alakult ki. A gabonaágazat is válságjelet mutat, hiszen a Medgyessy-kormány nem kezelte megfelelően az elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszályát.

2003 a mezőgazdaságban és a vidékfejlesztésben a megszorítások éve. A Medgyessy-csomag 3,7 milliárd forintot vont el a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól. Emellett a kormány év közben nem adta meg azt az 5 milliárd forintos többletet, amelyet a tárca kért az agrárpiaci gondok kezelésére.

A földtörvény módosítása utat nyitott a spekuláció előtt, hátrányos helyzetbe hozva ezzel a gazdákat. A gépvásárlási támogatásra szánt éves keret már áprilisban elfogyott, így nem sikerült enyhíteni a magyar mezőgazdaságban dolgozók műszaki-technológiai lemaradását. A kormány nem kezelte megfelelő módon a z elmúlt évtizedek legsúlyosabb aszálykárát sem, s ez az élelmiszerárak drasztikus mértékű emelkedésével jár. A gabonaárak emelkedése például tovább mélyíti a sertés- és baromfiválságot.

Összességében a magyar mezőgazdaság ma sokkal rosszabb helyzetben van, mint volt egy évvel, vagy akár fél évvel ezelőtt. A magyar mezőgazdaság rosszabb állapotban csatlakozik az Európai Unióhoz, mint amilyenre esélye volt másfél esztendővel ezelőtt.

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra