Megjelent: 2003.08.11. 13:15:09

Sajtóviszonyaink

Kinek a szava a "Népszava"?
Boross Péter szerint nem párté

Boross Péter volt kormányfő nemrég azt állította, hogy a Népszava nem pártlap. Nem tudjuk, hogy tájékozatlansága vagy hiszékenysége a nagyobb. Ám ahhoz, hogy miként ítéljük meg a Népszavát, ne rá, hanem a tényekre hagyatkozzunk. Az kétségtelen, hogy Boross februárban megjelent a Népszava születésnapi ünnepségén.

Tény viszont az is, hogy a Népszava című napilap korábbi tulajdonosa tavaly az MSZP-től kért segítséget, mert a lap fizetési felszólítást kapott banki adóssága miatt. Bleuer István, a napilap többségi tulajdonjogát birtokló ESMA Kft. ügyvezető igazgatója tavaly november 4-én kelt levelében figyelmeztette Tóbiás Józsefet, az MSZP pártigazgatóját: "Október 30-i találkozásunk során jeleztem, hogy az Népszava 1999 Rt. OTP Bank felé való tartozásának kiegyenlítése halaszthatatlanná vált. Mellékelem az OTP vonatkozó faxát, és kérem, mielőbb szíveskedjél a megoldás érdekében a hármas találkozónkat is szorgalmazni." A harmadik személy kilétéről a levélben nem esik szó, bár minden bizonnyal Börcsök Dezsőről, az MSZMP egykori képviselőjéről, a levél jegyzőjének barátjáról van szó - írta a levelet közzétevő Magyar Nemzet. Börcsök cége ugyanis nem sokkal a levélváltás után átvette a Népszava többségi tulajdonosi jogait. Bleuer a levélben arra is emlékeztet, hogy a Tóbiástól várt "megoldás" megvalósulásáig "az OTP-nek 22 százalék és 6 százalék büntetőkamatot kellene fizetni", de rögtön hozzá teszi: ha volna miből.

Bleuer Istvánról és Börcsök Dezsőről tudni kell, hogy mindketten - sőt külön az ESMA Kft. is - szerepelnek a K&H Bank Equities brókerének, a jelenleg Ausztriában fogva tartott Kulcsár Attilának a VIP-listáján. Börcsök Dezső, az Elmű Rt. egykori vezérigazgatója érdekeltségébe tartozik az októberben bejegyzett Editorial Kft., amely hivatalosan ez év január 6-án szerzett tulajdont a Népszava új kiadójában. Börcsök 1986-tól 1998-ig az Elmű elnökeként dolgozott, és az áramszolgáltatói privatizáció egyik főszereplője volt. 1999-ig vezette a német többségi tulajdonba került céget, így szerepe volt abban, hogy az Elmű részesedést szerezzen az ESMA Kft-ben. Ez pedig lehetőséget adott neki, hogy a lap tulajdonosa legyen. Bleuer István korábbi nyilatkozata szerint az Editorial Kft. vezetőjével, Börcsök Dezsővel fennálló baráti viszonya teszi lehetővé, hogy az ESMA reklámeszközeivel támogassa a Népszavát, illetve hogy az új kiadó a tulajdonosi jogainak gyakorlását is rá bízza. Börcsöknek jelenleg irodája van a Népszavát korábban tulajdonló ESMA Spanyol-Magyar Reklám Kft.-nél. Korábban Gál J. Zoltán diploma nélküli kormányszóvivőnek is volt közvetett érdekeltsége az újságban.

Emlékezetes, a Népszava tavaly, az országgyűlési választások kampányának finisében a Magyar Szocialista Párt kampánylapjaként jutott el több fővárosi kerület minden lakójának postaládájába.

 

Szelle

vissza Vissza a kezdőlapra