2003. augusztus 28. csütörtök 09:59

 

A Terézvárosi Önkormányzat Polgári Koalíció Frakciójának közleménye

 

 

Ismeretes, hogy a Terézvárosi Önkormányzat Vagyonkezelő Részvénytársaságának vezérigazgatóját feljelentették 146 millió forint sikkasztása miatt.

Több mint két hónapja derült fény a bűncselekményre, de az elkövető még mindig szabadlábon, a társairól pedig semmi információ.

Jogosan vetődnek fel a következő kérdések:

1. Van-e összefüggés a pénz eltűnése és a brókerbotrány kirobbanása között?

2. Van-e összefüggés a pénz és az alvilág pénztárnokának eltűnése között? Verók István polgármester (MSZP) és Kisbandi jogi képviselője ugyanaz a személy.

3. Azért van Ispánki vezérigazgató még szabadlábon, hogy a nyomozást segítse a "felső" kapcsolatok felderítése érdekében?

4. Miért adott Verók polgármester és Fürst alpolgármester (MSZP) engedélyt jogellenesen Ispánki vezérigazgatónak, hogy a törvényes pénzkezelési szabályoktól eltérjen, amivel a bűncselekmény elkövetését támogatták? Egy inkasszó elkerülésére hivatkoztak, de ez bizonyítottan rossz indoknak bizonyult. Miért nem a kerület társasházainak fizették ki inkább a több százmilliós tartozást, ahelyett, hogy Ispánkit a pénz elcsomagolásában segítsék?

5. A kassza kiürítésével azt is elérték, hogy a hónapok óta ki nem fizetett vállalkozókat zsarolni lehessen azzal, hogy ellenszolgáltatás ellenében majd őket fizetik ki elsőként. Ilyen ügyben kezdeményeztek-e eljárást?

6. A részvénytársaság felügyelőbizottságának elnöke, Balog Gábor (MSZP), egy hónappal a sikkasztás napvilágra kerülése után, csak azt tartotta fontosnak, hogy az rt. SZDSZ-es elnökét leváltassa?

7. Június 19-én, a képviselő-testület ülésén Verók polgármester és Fürst alpolgármester elkeseredett küzdelmet folytatott azért, hogy Ispánki vezérigazgató ideiglenes kinevezését meghosszabbíthassák. Ez három nappal a könyvvizsgáló leleplező anyagának ismertté válása után történt. Sikertelenül próbálkoztak, de még a koalíciós partnerrel történő szakítást is felvállalták. Mi indokolta?

8. Ispánki vezetői megbízatásának sikertelen megszavaztatása után, miért nem gondoskodott Verók polgármester rendkívüli testületi ülés összehívásáról és új vezető kinevezéséről, hiszen július 23-án lejárt Ispánki 6 hónapos mandátuma és nincs vezetője a részvénytársaságnak, ami a működésképtelenséget jelenti? (Az rt. elnöksége nem járhat el olyan operatív ügyekben, mint a vezérigazgató.)

9. Ispánki László mint az MSZP prominense, még mindig a párt ellenőrző bizottságának elnöke? (A párt fegyelmi ügyei is hozzá tartoznak.)

10. Miért olyan személy kinevezését követelte Verók polgármester, aki ellen már akkor 15 milliós sikkasztás miatt eljárás volt?

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra