2003. szeptember 23. kedd 23:12

 

Egyelőre nincs meg a kétharmados többség az alkotmánymódosításhoz

 

Egyelőre nincs meg a szükséges kétharmados parlamenti többség az alkotmány módosításához: a kormánypártok támogatták, a Fidesz viszont elutasította a kormány előterjesztését az alaptörvény-módosítás általános vitájában, kedden az Országgyűlésben; az MDF később foglal állást a kérdésben.

 

Vastagh Pál (MSZP) hangsúlyozta: a kormány már kezdeményezett egyeztetést a normaszövegről az ellenzéki pártokkal, és erre a parlamenti vita során is lehetőség van. Úgy fogalmazott, a módosítás időszerű feladatokról szól: nemzetközi szerződések rendjének szabályozásáról, a jogalkotás kérdéseiről. Hangsúlyozta: a javaslat új alkotmányos garanciákat fogalmaz meg a jogalkotás tekintetében.

Kitért arra: bár megalapozottnak tartja az igazságügyi tárca álláspontját, hogy a Legfelsőbb Bíróság jogegységi döntéseinek normajellegét nem lehet kétségbe vonni, jogbiztonsági szempontból vannak aggályai ezzel kapcsolatban. Megemlítette: a módosítás egybeköthető lett volna egy szélesebb körű alkotmányrevízióval, ez azonban "a Fidesz együttműködési szándékának korlátozottsága miatt" nem valósulhatott meg.

Salamon László (Fidesz) és Dávid Ibolya (MDF) az előzetes négypárti konzultációt hiányolta az alkotmánymódosítás ügyében. A nagyobbik ellenzéki párt vezérszónoka azt is kifogásolta, hogy a kormány egy csomagot terjesztett a Ház elé, szavai szerint így csökken a konszenzus kialakításának esélye. Salamon László nehezményezte, hogy az igazságügyi tárca annak ellenére az uniós csatlakozással magyarázza részben a változtatást, hogy a módosítás nem szükséges az EU-tagsághoz. Azt mondta: a kormánynak vissza kellene vonni javaslatát, hogy témák szerint tárgyalhassa meg az Országgyűlés az egyes alkotmányjogi kérdéseket.

Eörsi Mátyás (SZDSZ) a Fidesz "ellenállásának" tulajdonította, hogy nem alkotható új alaptörvény. Úgy vélte: "a Fidesz nem akarja, hogy a szocialista-szabad demokrata kormány idején szülessen új alkotmány. Hangsúlyozta, fontos lett volna, hogy a javaslat ne csak a Ház falain belül szülessen meg, hanem szakemberek véleményezésének, társadalmi vitának is meg kellett volna előznie a parlamenti tárgyalást. A szabad demokrata képviselő kijelentette: az alaptörvény módosítása nem elengedhetetlen a csatlakozáshoz, ám elősegíti a tagságból eredő feladatok végrehajtását.

Dávid Ibolya szavai szerint már az elmúlt év decemberében végrehajtott alkotmánymódosítást sem előzte meg négypárti egyeztetés. Pártja akkor azt is megfogalmazta, hogy a változtatásokból számos dolog kimaradt. Úgy vélte: a kormány most ezeket építi be a jogszabályba. Kifogásolta, hogy bár az MSZP-SZDSZ kabinet előző kormányzása alatt szűkítette azok körét, akik előzetes normakontrollt kérhetnek, most azonban magának megadja ezt a jogot.

Hankó Faragó Miklós, az igazságügyi tárca államtitkára úgy fogalmazott: eljött az ideje annak, hogy a kormány felvállalja egy új jogalkotási törvényjavaslat benyújtásával járó felelősséget. Utalt arra, hogy a jelenleg hatályos jogalkotási törvény 1988-as hatályba lépése óta sok, egészen pontosan 1619 törvény jelent meg a Magyar Közlönyben.

"A törvény ma is betölti ugyan feladatát, a kétharmados törvények közül azonban szinte egyedüliként formai és szerkezeti jegyeiben még mindig magán viseli a korábbi jogalkotási szemlélet lenyomatát" - indokolta az államtitkár az új törvény megalkotásának fontosságát. A közelgő uniós csatlakozás is indokolja a jelenlegi jogalkotási törvény modernizációját - tette hozzá.

Mint elhangzott, az uniós tagsággal összefüggésben meg kell határozni a jogharmonizációs célú jogalkotási folyamat egyes követelményeit. Az államtitkár elmondta, a törvényjavaslat a jelenleginél részletesebben határozná meg a jogszabály-előkészítés követelményeit és egyértelművé tenné a jogalkotásért való felelősség rendjét. A nemzetközi szerződések megkötésével kapcsolatos jelenlegi szabályozással összefüggésben kijelentette, hogy az mára jóformán teljes egészében alkalmazhatatlanná vált.

A javaslat szerint a fegyveres erőkkel való rendelkezés terén a nemzetközi szerződésből eredő szövetségesi feladatok ellátásával összefüggő kérdésekben lehetővé válna, hogy az Országgyűlés azokról legközelebbi ülésnapján, egyszerű többséggel döntsön.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra