2003. július 30. szerda 23:00

 

Kora Árpád-kori települést találtak Vas megyében

 

Kora Árpád-kori településre bukkantak a Savaria Múzeum munkatársai Celldömölk külterületén, a Ság-hegy lábánál - közölte Ilon Gábor, a Vas megyei múzeum régészeti osztályának vezetője.

 

Mint kiderült, a területet azért vizsgálták át a régészek, mert ott termálfürdőt kíván építeni a celldömölki önkormányzat,  az értékes lelet feltárása nem akadályozza a fürdőépítési terveket.

 

Ilon Gábor szerint: a feltárásból arra lehet következtetni, hogy már a tatárjárás előtt lakott volt a térség. A területen lakóházak, vasfeldolgozó műhely, úgynevezett külső kemencék és gabonatároló maradványai kerültek elő a települést határoló árokkal együtt.

 

A lelet tudományos értéke azért kiemelkedő, mert Vas megyében ez ideig ez az első olyan fellelt Árpád-kori épületcsoport, amelynek vizsgálata során a településszerkezet is kutatható. Eddig csak különálló házakat tártak fel ebből a korból Szombathely környékén - Sében, Zanaton és Sorokpolányban - és a Sárvár menti Ölbőn.

 

A Pap Ildikó Katalin régész által vezetett csoport tagjai augusztus közepéig folytatják a kutatást, majd jövő tavasszal a szomszédos kéthektáros területet vizsgálják át. A megtalált régészeti emlékeket a helyszínen dokumentálják, majd elbontják a falut. A leleteket a Savaria Múzeumba szállítják, ahol később kiállításon is bemutatják őket.

 

MTI nyomán

vissza Vissza a kezdőlapra