2003. augusztus 15. péntek 22:49

 

Balsay István országgyűlési képviselő nyílt levele Medgyessy Péterhez

 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Székesfehérvár, Szent István városa augusztus 14-20. között a magyarokat az európai gazdasági és kultúrközösségbe vezető nagy király dicséretétől, a fogadalomtételtől, az újra és újra megújított Európához tartozásunktól fényes.

1990. és 1992-ben - ez Miniszterelnök Úr előtt is ismert - a város és térsége nagy válságot élt át.

A Varsói Szerződés kimúlta, a KGST összeomlása átmeneti zavarokat okozott a közel 38000 főt foglalkoztató iparvállalatainknál, 1995-ben, az azóta példaértékűvé vált munkahelyteremtő politikával, gazdaságpolitikával, a város térszerkezetének és önkormányzatának nyitottá tételével, nemcsak a világ tizedik legdinamikusabban fejlődő térségévé váltunk, hanem az itt élő emberek új hitet nyertek. Nemcsak ipari parkok, zöldmezős beruházások, inkubátorház, több ezer főt befogadni képes főiskola, a nyugdíjasokat és hátrányos helyzetű segítő intézmény jött létre, hanem új eljárások a munkahelyteremtésre, a működő külföldi tőke bevonására és megtartására, az államigazgatási eljárás (állami és önkormányzati igazgatás) meggyorsítására.

Megújultak a múlt gyár óriásai is, az ALCOA-Köfém a város segítségével ért révbe. A Videoton és az Ikarus más-más utat járt. De ez már a múlt! Ma már tanítják és más térségek ellesik a módszereket.

Az IBM és több alkatrészgyártó cég kivonulásánál a Parlamentben és a kormány több felelős vezetőjének is felvetettem, interpelláltam, írásbeli kérdést tettem fel, hogy meg kell állítani a magyar gazdaság egyik büszkeségének, Székesfehérvárnak a leépülését, a munkahelyek ezreinek elvesztését és meg kell állítani azt a felfogást, hogy a kormány a gazdaságpolitika eszközével nem avatkozik be a gazdasági folyamatokba, csupán a passzív és néhány esetben aktív foglalkoztatás politikáját tartja célravezetőnek.

Az Irisbus és a magyar buszgyártás tragédiája kiszámítható volt. A Honvédelmi Minisztérium által meghirdetett pályázatokon kiesett vagy szándékosan félreállított székesfehérvári pályázók kormányígéret ellenére sorra buktak meg, vagy a Volán vállalatok és az önkormányzatok megrendeléseinél a külföldiek jelentős előnyt élveztek, akkor a 270 embernek és a 187 embernek a sorsa az Irisbusnál előrelátható volt.

A néhány 10 kilométerre lévő Szlovákia példája, vagy Csehország progresszív gazdaságpolitikája számomra bizonyítja, hogy vannak kormányok, amelyek képesek megelőzni a bajt.

Számomra egyértelmű az is, hogy nem csak a multinacionális cégek várható átvonulása zajlik Magyarországon anélkül, hogy a beruházásorientált vagy ne adj Isten, az innovációorientált szakaszban segítettük volna egyes térségeinket. A tradicionális magyar termékek is sorra kiszorulnak az eurázsiai piacokról. Az Ikarusbus, jellegzetesen magyar termék, a gyár beszállítói, a szerviz állomásai, alkatrész gyártása mind-mind ezernyi munkahelyet jelent.

Mint Székesfehérvár volt polgármestere, akinek sokadmagával része volt, hogy Székesfehérvár dinamikus fejlődését megalapozza, kérem hogy válaszoljon az alábbi kérdéseimre:

- Miért nincs ma Magyarországon olyan gazdaságpolitika, amely megakadályozná a magyar termékek piacokról való kiszorulását?

- Miért csak a foglalkoztatáspolitika passzív és néhány esetben aktív eszközével kívánja a kormány megoldani a válságot?

- Miért nincs előre meghirdetett (Szlovákiában, Csehországban van) normatív munkahelyteremtő támogatás, amely még talán mentené a menthetőt?

- Mit kíván tenni a kormány, hogy Székesfehérvár, amely mintául szolgál a magyar városfejlesztésnek, amely képes volt válságos időszakban nyitottságával stratégiát kialakítani és végrehajtani, ne épüljön le?

- Mit kíván tenni a magyar gazdaságpolitika annak érdekében, hogy az állami megrendelésekben a magyarországi munkahelyek előnyt élvezzenek, hogy az infrastruktúra-fejlesztés, a tömegközlekedés, a honvédelem pályázataiban a környező, már európai uniós országokhoz hasonlóan előnyt élvezzenek.

Az IBM kivonulásakor azt a választ kaptuk, hogy néhány fehérvári képviselő magatartása kevert csak vihart és példásan, munkaügyi eszközökkel megoldották a válságot.

Most tisztelettel kérem, és javaslom olyan gazdaságpolitika gyors kialakítását, amely nemcsak Székesfehérváron, hanem Fejér megye déli részén (Dunaújvárosban), illetve még a fejlődésbe sem indult térségekben is az embereknek hitet és jövőt ad.

Várom megtisztelő válaszát.

Székesfehérvár, 2003. augusztus 14.

Tisztelettel:

Balsay István
országgyűlési képviselő
 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra