2003. szeptember 19. péntek 22:38

 

Az Értékmegőrzők Civil Szervezet nyílt levele

 


Mély megdöbbenéssel értesültünk a Népszabadság hétfői (2003. szeptember 15.) számában megjelent posztumusz Teller Ede-levélről. Még aznap este több hírforrás (például a Magyar Rádió Krónikája) arról számolt be, hogy Teller professzor úr közvetlen környezete határozottan cáfolta, hogy ilyen levél született volna. Mindezek után izgatottan vártuk a szocialistákhoz közel álló napilap keddi számát, hogy olvashassuk az elnézés kérést, a helyesbítést.

De nem. Még mindig el kellett telnie a napból 18 órának ahhoz, hogy Eötvös Pál, a Népszabadság elnök-főszerkesztője a Hír Televízióban beismerje: Zeley "becsületszaván" kívül nincs bizonyítékuk. Sem a szerkesztőségben, sem Amerikában. Fokozott izgalommal lestük, hogy ezek után mikor jelenik meg az egyetlen lehetséges hír: e sajtótörténeti skandalum után "Eötvös Pál, a Népszabadság elnök-főszerkesztője lemondott megbízatásairól és a lap irányítását Tamás Ervin, eddigi főszerkesztő-helyettes vette át".

De nem. Nincs ilyen hír. Ez számunkra azt jelenti, hogy 2003-ban Magyarországon mindent meg lehet tenni. Vállvonással el lehet intézni a halottgyalázást, közvetve kétségbe lehet vonni a legmagasabb amerikai kitüntetés jogosságát (hiszen e pszeudo-levélnek az az üzenete, hogy Teller köpönyegforgató, amikor a Corvin-láncot kapta, akkor Orbán Viktor mellett állt ki a Kossuth téren felolvasott levelében, majd most Medgyessy Péter látogatása előtt keményen bírálja az exminiszterelnököt), egy újságíró(?) belpolitikai üzenete hitelesebb a világszerte elismert, óhazáját mindig figyelemmel kísérő tudós többször kinyilvánított véleményénél. Mindeközben a magyar kormány és legfőképpen annak külügyminisztere hallgat, nem nyilatkozik, nem foglal állást.

Tulajdonképpen ez sem meglepő, hiszen a rendszerváltoztatást követő évek módszereit alkalmazzák a baloldalhoz közeli lapok. Amikor jobbközép kormánya volt hazánknak, akkor Magyarországról küldtek feljelentő, hazug, soha nem bizonyított állításokat tartalmazó cikkeket, amelyeket a külhoni közlés után átvettek, majd mint "külföldi, mértékadó, hiteles" véleményre hivatkoztak, közöltek. Undorító, szégyenteljes módszer. Most is ez történt, csak lelepleződött a hazugság. A kézzel írott feljelentést nem hagyta jóvá a reménybeli "feljelentő", mégis közölték a hazugságot.

A Népszabadság átlépett a Rubiconon. A rendszerváltoztatás utáni magyar sajtóban már előfordultak csúsztatások, ferdítések, torzítások, hazugságok. Ezek azonban belpolitikai jellegű hazugságok voltak élő szereplőkkel, akik megvédhették magukat és igazukat a független magyar bíróság előtt.

Teller Ede azonban elhunyt. Esélye sincs cáfolni. Amit a Népszabadság művelt, az halottgyalázás. Azt már megszoktuk, hogy a szabados, sőt elszabadult magyar sajtónak nem sok minden szent, de hogy már egy világhírű halott sem, az több mint túlzás.

Mindezek fényében az Értékmegőrzők Civil Szervezet tagjai a Magyar Köztársaság polgárai nevében megköveti dr. Teller Ede családját az elhunyt jó hírnevének ilyen otromba módszerrel történő rontásáért. Egyben felszólítja dr. Eötvös Pál urat, a Népszabadság elnök-főszerkesztőjét, hogy azonnali hatállyal mondjon le posztjairól, valamint a Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnökségét, hogy dr. Zeley László urat zárja ki soraiból. Felszólítjuk továbbá dr. Medgyessy Péter miniszterelnök urat és dr. Kovács László külügyminiszter urat, hogy a Magyar Köztársaság kormánya nevében határolódjanak el a Népszabadságtól és kövessék meg Teller Ede hozzátartozóit.

Mindezek csak az első és legapróbb lépések a sajtótisztesség és az ügyben meghurcoltakkal szembeni vezeklés felé.

Budapest, 2003. szeptember 18.

Csúri Ákos, Gulyás Dénes, Kemény Győző, Császár Angéla, Bánffy György, Cseh Tamás,
Szikora Róbert, Sasvári Sándor, Pataky Attila, Szabó Csilla, Mátay Andrea, Schulek Ágoston,
Bitskey Tibor, Schnell Ádám, Balázs Fecó, Berecz András, Buzánszki Jenő, Ferencz Éva,
Gyarmati Dezső, Gyulay Zsolt, Kautzky Armand, Kiss B. Attila, Maracskó Tibor, Nemcsák Károly,
Pitti Katalin, Papp Jenő, Reviczky Gábor, Turpinszky Béla, Vizy Márton, Besenczy Árpád, Bokor Attila, Dolly, Kovácsi Aladár, Horkay György, Hegedüs Endre, Kárpáti György, Kékes Zoltán, Németh Alajos, Petrás Mária, Sudár Attila, Szőnyi Kinga, Tolcsvay Béla, Vaskuti István

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra