2003. augusztus 12. kedd 08:20

Kommentár nélkül

Csehák nem tudja mit beszél(t)

 

Csehák Judit a gyógyszerár-támogatásról
Budapest, 2003. augusztus 6. (MTI)

 

Csehák Judit egészségügyi miniszter a kabinet ülését követő szóvivői tájékoztatón a következőket mondta:

 

Az augusztus 15-től bevezetendő, globális volumen-finanszírozásnak nevezett rendszernek az a célja, hogy a betegeknek januárig ne kelljen egyetlen gyógyszerért sem magasabb térítési díjat fizetniük

Az is célja volt a kormánynak, hogy ne csökkenjen az anyagi érdekeltsége és a haszna a gyógyszertáraknak

Annak érdekében, hogy a patikáknak átmenetileg se legyenek finanszírozási gondjaik az új rendszerben, feltétel nélkül, alanyi jogon, egyszerűsített eljárásban juthatnak összesen 3,9 milliárd forintnyi finanszírozási előleghez szeptember 15-ig, a kormány mostani döntése szerint.

A gyógyszerész kamarát, a gyártókat és a patikákat is sikerült megnyugtatniuk "folyamatos tárgyalások" során, hogy "nem ellenük szól" az intézkedés.

A megnyugtató intézkedések között említette Csehák Judit, hogy a gyógyszertárak változatlanul megkapják az árrést, az egészségbiztosító elszámol helyettük a gyártókkal és a forgalmazókkal, ha forgalmi adataikat megkapja, emellett a "likviditási lehetőség biztosított".

 

A kormány a múlt hónapban döntött arról, hogy 22 milliárd forinttal, 239 milliárdra emeli a gyógyszerek támogatására fordítható összeget. Ezzel párhuzamosan az év végéig meghatározták a havonta elkölthető keretet: a nyári hónapokban 18,5 milliárd, utána havi 21 milliárd forint fizethető ki gyógyszertámogatásra. A gyártók és forgalmazók azonban csak akkor kapják meg a készítmények után járó támogatást, ha a havi keretet nem lépik túl.
 

 

Csehák Judit a gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetésének elhalasztását kéri a kormánytól

Budapest, 2003. augusztus 11. (MTI)

 

Az egészségügyi miniszter hétfőn bejelentette, kezdeményezni fogja a kormánynál, hogy halasszák el az átmeneti gyógyszerár-támogatási rendszer bevezetését szeptember 1-jéig.
 

A miniszter reményét fejezte ki, hogy a plusz két hét alatt sikerül megállapodni a gyártókkal és a forgalmazókkal a visszafizetési szerződések megkötéséről.
 

A Magyar Gyógyszerész Kamara elnöke arról beszélt: bár a rendszer bevezetése nem a patikusokon múlik, továbbra is azt szeretnék, hogy ha nem sikerül minden gyártóval és forgalmazóval szerződnie az egészségbiztosítónak, akkor az átmeneti támogatási mód az eredetihez képest két héttel később se lépjen életbe.

Hávelné Szatmári Katalin hangsúlyozta: a kamara folytatni fogja a tárgyalásokat az egészségügyi kormányzattal, a további lépéseket ezek függvényében teszik meg. Megjegyezte: a rendszert az adatvédelem és a technikai megvalósítás szempontjából egyaránt aggályosnak tartják.

Székely Krisztina, az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének elnöke úgy fogalmazott: ha változást tapasztalnak a tárgyalások menetében a kormányzat részéről, akkor szervezetük lehetőséget lát a megállapodásra, ha azonban továbbra is azokon a kérdéseken fognak vitatkozni, mint eddig, akkor sokkal kisebb a valószínűsége a megegyezésnek.

Csehák Judit beszélt még arról: a két hét alatt arra is lehetőség lesz, hogy a rendeletet nemcsak az időpont tekintetében, hanem tartalmilag is módosítsa a kormány.

Az érdeklődőknek azért kommentár is jut.

 

vissza Vissza a kezdőlapra