2003. augusztus 10. vasárnap 22:19

Megújul a pécsi Csontváry Múzeum

 

Megújul a Csontváry Múzeum Pécsett: az októberben kezdődő, és mintegy 20 millió forintos beruházással optimális hőmérsékletet biztosítanak a képek, és szebb kiállítótermeket a látogatók számára

 

Az épületben lecserélik a több, mint 2 évtizede működő, de gyakran meghibásodó klímaberendezést, valamint kifestik a termeket és felújítják, újralakkozzák a parkettát".

 

Az új klímára a képek védelmében van szükség. A termekben ugyanis állandóan 20-22 Celsius fokos hőmérsékletnek, továbbá 50-60 százalékos relatív páratartalomnak kell lennie.

 

A munkálatok mára már halaszthatatlanná váltak, a légkondicionálás időnkénti leállása okozta hőingadozás ugyanis hosszú távon a festmények károsodásához vezethet, a vászon tágulása, összehúzódása, valamint a nedvességtartalom változása miatt leválna a festék a világhírű alkotásokról. A képek eddig még nem károsodtak, a fejlesztés éppen ennek megelőzése érdekében szükséges.

 

A rekonstrukció költségeire idén - Csontváry Kosztka Tivadar születésének 150. évfordulóján - mintegy 20 millió forintot különített el a Baranya Megyei Önkormányzat. A közelmúltban aláírt szerződés értelmében 2004-től további tíz évig letétben maradnak Pécsett a Magyar Nemzeti Galéria Csontváry-képei, így az 1973-ban megnyílt múzeum fennmaradása hosszabb távra biztosított.

 

Az intézmény összesen 28 festményt és mintegy 15 grafikát őriz az alkotótól, amelyek a Nemzeti Galéria, a Janus Pannonius Múzeum és a Múzeumi Igazgatóság tulajdonában vannak.

 

Csontváry Kosztka Tivadar és alkotásai népszerűségét jelzi, hogy a múzeumnak évi mintegy 60-70 ezer látogatója van, megnyitása óta több mint 1 millióan keresték fel a tárlatot.

 

Az MHL cikke Csontváry Kosztka Tivadar 150. születésnapja alkalmából

 

vissza Vissza a kezdőlapra