2003. július 17. csütörtök 21:57

Döntetlen

 

 

2003. július 16-án került sor az Európai Tanács pénzügyminiszterei bizottsága és az Európa Parlament költségvetési bizottsága között az első egyeztető tárgyalásra a 2004. évi költségvetés előkészítése céljából.

 

A hasonló tárgyalások történetében először vett részt 25 tagállam. A parlamenti delegációban is voltak megfigyelők: jelesül Surján László a néppárt és Fazakas Szabolcs a szocialisták részéről. Sajnálatos, hogy a többi frakció nem élt ezzel a lehetőséggel, így liberális résztvevő sem volt jelen.

 

Az Európai Tanács késznek mutatkozott az agrárkérdésben és a közös külpolitikával kapcsolatos kiadások terén elfogadni a parlament álláspontját, de az európai intézményekkel kapcsolatos vitát nem sikerült lezárni. 2004-ben a bővítés miatt számos új álláshely nyílik meg, s ugyanekkor az intézményi kör egészében technikai fejlesztésekkel összekapcsolt létszámleépítésre kerülhet sor.

 

Surján László a vitában nagyon élesen felvetette, hogy e két dolog - a bővítés és a hatékonyság növelése - nem kapcsolható össze. Ha ugyanis a bővítés miatt például 600 új álláshely lesz és az ésszerűsítés következtében az összlétszám 200 fővel csökken, akkor elképzelhetetlen az a megoldás, hogy az új tagállamokból csak 400 főt vegyenek fel. Ha az új tagállamokat nem egyenlően kezelik, az növeli az euroskeptikusok számát és befolyásolhatja a még hátralévő két népszavazást is. A parlament határozottan kiállt az állások arányos elosztása mellett és ezt támogatta többek között a cseh kormány képviselője is.

 

Végül az ezen kérdését érintő állásfoglalást a parlamenti delegáció nem fogadta el, s az csak a Tanács egyoldalú véleménynyilvánítása maradt. Végeredményben a Tanács és a Parlament vitája első körben döntetlenre végződött. A folytatás az ősz folyamán várható.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra