2003. augusztus 31. vasárnap 00:01

 

Megrekedtek a magyar-szlovák tárgyalások a Dunáról

 

Másfél éve a Medgyessy-kormány működése óta megrekedtek a magyar-szlovák tárgyalások a Szigetközről, a Duna sorsáról - mondta sajtótájékoztatóján a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség Zöld Tagozatának elnöke

 

"Megakadtak a tárgyalások, amelyek folytatására (...) a jelenlegi kormánypártok politikusai komoly ígéretet tettek" - közölte Medgyesy Balázs. A politikus a helyzetet rendkívül aggasztónak ítélte, mondván, a Szigetköz területén folyamatosan csökken a talajvíz szintje, szegényednek az élőhelyek, apad a halbőség.

 

"Felszólítjuk a kormányt, hogy vegye figyelembe az itt élők érdekeit (...) és szüntesse meg azt a törvénysértő és nemzetközi jogszabályokat sértő gyakorlatot, amely szerint egyoldalúan felfüggeszti a tárgyalásokat" - közölte.

 

A Fidesz Zöld Tagozatán belül dunai szakmai kabinet alakul, amelynek feladata lesz a térség problémáinak nyomon követése, és a már korábban felvetett szakmai megoldások érvényre juttatása, "akár ellenzéki szerepben is".

 

Székely László, volt dunai kormánybiztos a sajtótájékoztatón emlékeztetett: a Fidesz-kormányzás idején négy éven át tárgyaltak, hogy a víznek Magyarországot megillető 50 százalékát visszakapja az ország, s amelynek "ellopása jelen pillanatban a Magyar Köztársaság szuverenitásának súlyos megsértése a hágai ítélet szerint".

 

Székely László szerint ebben a konfliktusban a Hágai Nemzetközi Bíróság az egyetlen partner, hiszen "Szlovákiára akaratunkat rákényszeríteni nem tudjuk".

 

Ezért tartja végzetesnek a volt dunai kormánybiztos, ha a hágai bíróság "ismét (...) a magyar fél következetlen álláspontjáról győződhet meg".

 

"Kormányok jönnek, kormányok mennek, koncepciók változnak, és ez ismét a szlovák fél igazát fogja erősíteni (...), Magyarországon még csak felelőse sincs az ügynek" - hangoztatta a volt dunai kormánybiztos, hozzátéve, hogy az ENSZ alapokmányát sérti folyamatosan a kormány azzal, hogy "másfél éve szabotálja a tárgyalásokat".

 

Pap János, a térség fideszes országgyűlési képviselője egy dokumentumot mutatott be az újságíróknak, amelyből kiderül, hogy egyebek között szlovák és cseh befektetőkből álló konzorcium a dunakiliti duzzasztóműnél törpevízerőmű telepítésére vállalkozna.

 

A projektre szakhatósági engedélyeket kértek a befektetők attól a hatóságtól, amelynek szakembereivel előzetesen konzultációkat folytattak - mondta a képviselő.

 

Hozzátette: az engedélyt kérő konzorcium nem zárkózik el attól, hogy az érintett hatóság egyik cégét is bevonják az esetleges beruházásba.

 

Pap János a hatóságot nem nevezte meg.

 

Székely László kijelentette: bármilyen kísérlet, ami a dunkiliti duzzasztóműnek újabb funkciókat próbál találni, gyakorlatilag a hágai ítélet magyar álláspontjának teljes feladását jelenti. Szerinte ez azt mutatja, hogy a magyar fél "komolytalan, megbízhatatlan és nem érdemel nagyobb védelmet".

 

MTI alapján

vissza Vissza a kezdőlapra