2003. szeptember 23. kedd 23:02

 

Elég volt

 

Nem mindenkinek adatik meg, hogy a nevéből szó legyen. A leggyakoribb talán az az eset, hogy tudósok nevét valamilyen mértékegységnek használják. Volt, watt - hogy két közismert példát mondjak.

A politikai nyelv igét is, főnevet is gyártott Tocsik Márta vezetéknevéből. A tocsikolás szót egy időben sokat használták, az egy tocsiknyi pénz pedig tudtalevőleg mintegy nyolcszáz milliót jelent.

Ám - remélhetőleg - kérész életű lesz ez a karrier, s az újabb nemzedékek már nem ismerik meg jelentését. Tocsik Márta ügye azonban mégis nagyjelentőségű ügy, s nemcsak azért, mert a kirobbant botrány érdemben befolyásolta az 1998-as választások kimenetelét. Igazi jelentőséget most kapott, amikor a Legfelsőbb Bírság elutasította a múlt évi ítélettel kapcsolatos panaszokat. Helybenhagyta a bíróságnak azt a döntését, amely a jó erkölcsbe ütközőnek mondta ki, hogy az ügyvédnő lényegében munka nélkül vette fel a hatalmas összeget. Erre való hivatkozással pedig az általa megkötött szerződések semmisek, a felvett pénzt vissza kell fizetnie.

Kiskapu persze van, mert "valami munkát" talán mégis végzett, s azért megilleti némi juttatás. Mivel ennek mértékéről nem szólnak a híradások, a kisördög azt suttogja, hogy talán 799 milliócskáról is szó lehet.

De ne hallgassunk a kisördögre, bár jobban örülnénk, ha a bíróság kimondta volna, mire és mennyire gondol.

Ami lényeges, az a per és az ítélet precedens jellege. A Tocsik ítélet után megsemmisíthető sok "privatizációs" ügylet is, csak legyen, aki jogosan felléphet vádlóként. A Medgyessy féle kancellária nem látta indokoltnak például a Gyurcsány villa szerződésének megtámadását.

Van még egy elem, amire fel kell hívni a figyelmet: az ilyen "a gazdasági életben szokásos", illetve "nem jogellenes, legfeljebb morálisan kifogásolható" ügyletekben megnyílt az eredményes jogi fellépés lehetősége. Ha legközelebb Kovács ezzel a formulával menti valamelyik párttársa bűneit, felmentő szavai egyben ítéletet is mondanak.

Immár csak az az "apróság" van hátra, hogy olyan kormányt válasszunk magunknak, amely meg is teszi a megfelelő lépéseket. Erre pedig még várnunk kell, s a várakozás nehéz lesz. Gondjainkat fokozza, hogy a mai hatalom tagjai feltehetően nem szoktak le a hasonló cselekedetekről, s a hátralévő három évben még rengeteg kárt okozhatnak. Nem véletlen, hogy Márai Sándor olyan népszerű és sokszor eszünkbe jut. Hiszen azt mondta ki, amit ma is sokan éreznek, s mondják is: ELÉG VOLT.  Vajon meghallják-e ezt a Köztársaság téren és a miniszterelnökségen?

Szelle György 

vissza Vissza a kezdőlapra