2003. szeptember 24. szerda 21:08

 

Európai Parlament

 

Az Európai Parlament szeptember 24-én jelentős többséggel megszavazta az európai néppárti spanyol Jose María Gil-Robles Gil-Delgado és a szocialista görög Dimitriosz Sztatosz értékelését a konvent által kidolgozott alkotmánytervezetről.

A képviselők többsége nem támogatta azt a néppárti javaslatot, hogy világos utalás legyen az európai kultúra keresztényi gyökereire az alkotmány preambulumában. Maga a jelentést író néppárti politikus, Jose María Gil-Robles Gil-Delgado is tartózkodott, mondván szükségtelennek tart ilyen utalást, hiszen a preambulum e nélkül is kielégítően említi az Európai Unió által vallott értékeket.

Ugyanakkor mindkét jelentésíró elismerte, hogy - jóllehet a kereszténységre való kifejezett utalást már a konvent sem vette be saját szövegjavaslatába, továbbá most az európai parlament sem ítéli befoglalandónak azt - még mindig a szövegbe emelhetik a kormányok képviselői az alkotmányos szerződésről maguk között folytatott értekezletünkön.

Hans-Gert Pöttering, a néppárt frakcióvezetője sajnálatosnak mondta, hogy az európai parlament, ha nem is nagy többséggel, de elvetette a javaslatot. Ugyanakkor ő is látott esélyt arra, hogy a kérdésben döntési joggal rendelkező kormányközi konferencián megfelelő szövegmódosítás történjék.

Magyar szempontból ugyanakkor nagy siker, hogy a kisebbségi lét, mint érték - a parlament javaslata szerint be kell kerüljön az alkotmányba. Nem lehet ugyanis kulturális sokféleségről ügy beszélni, hogy a nyelvi és etnikai sokféleséget ne tekintenénk értéknek.

 Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra