Megjelent: 2003.08.28. 07:35:51

Csúsztatások kora

Számháborús időszak

Itt a költségvetési időszak, sok szám jelenik majd meg, s közülük sokat kell majd vitatni. Ha valaki rászánja az időt,  rájöhet: a számháború nem öncélú. Szót kell emelni minden hazugság, csúsztatás tévedés miatt. Ezekről előbb-utóbb mindig kiderül az igazság.

Az uniós csatlakozással kapcsolatban 344,9 milliárd forint többlet bevétele keletkezik a költségvetésnek, illetve a nemzetgazdaságnak – állítja  a Pénzügyminisztérium (PM) a Népszabadságban (2003. augusztus 26.). Szó szerint idézek:

"A PM mérlege szerint a kiadási oldalon 122 milliárd forintos befizetési kötelezettség jelentkezik az unió felé.
A költségvetés uniós bevételei 250,9 milliárd forintot tesznek ki, s ehhez a minisztérium hozzáadja az agrárpiaci támogatások költségvetésen kívüli 17,9 milliárd forintos, és a közvetlen termelői támogatások 76,1 milliárd forintos bevételét is.
A különböző uniós támogatások 158,8 milliárd forintot tesznek ki 2004-ben, de ezek megjelennek a kiadási oldalon is, mivel azokat ki is fizeti jövőre a költségvetés.
A költségvetésen belül mezőgazdasági támogatásra 38,3 milliárd forintot, a strukturális támogatásokra 49,5 milliárd forintot, míg belső politika keretében kapott támogatás címszó alatt 16,5 milliárd forintot kap 2004-ben a költségvetés. Az előcsatlakozási alapok bevétele jövőre 54,4 milliárd forint lesz.
A költségvetés bevételi oldalán megjelenik még 43,9 milliárd forint visszatérítés, míg az adóváltozások hatása 40,9 milliárd forint, a vámok unió által térített összege pedig 7,3 milliárd forint pluszt jelent. Így a költségvetésen belül az uniós csatlakozással kapcsolatos bevételek összességében 250,9 milliárd forintot tesznek ki, amiből 158,8 milliárd forint a támogatásokra kapott összeg."

Eddig az idézet. Az alábbi táblázat összefoglalja a közölt számokat.

                                       md. Forint

Befizetési kötelezettség:

- 122

Uniós bevétel

+ 250,9

    agrárpiaci támogatás költségvetésen kívül

+  17.9

    közvetlen termelői támogatások

+  76.1

    mg támogatás költségvetésen belül

+  38.3

    strukturális támogatás

+  49.5

    belső politikák

+  16.5

    előcsatlakozási alapok

+  54.4

    visszatérítés

+  43.9

    adóváltozások

+  40.9

    vám visszatérítés

+    7.3

 Apró, - száz milliós - elírásokat ne is kifogásoljunk. A dőlt betűkkel szedett támogatások kiadják a 250,8 milliárdos összeget.
A teljes lista valóban 344,8 milliárdot tesz ki. Csúnya csúsztatás azonban, hogy ebből nem vonták le a befizetést. Ha ezt megtesszük, akkor a Népszabadságban megadott összeggel ellentétben maximum 222,8 milliárd a "nyereség". De ez sem igaz.
A 158,8 milliárd a négy vastagon szedett összegű támogatás, ami egy korábbi mondat szerint befolyik és kimegy a költségvetésből.
A közlemény célja bizonyára az, hogy elkápráztassa a Népszabadság olvasóit, s azok a számoktól elvakítva, értetlenkedve fogadják és ellenzéki okvetetlenkedésnek tekintsék a felvetést, hogy esetleg többet adunk az Uniónak 2004-ben, mint amennyit kapunk.
Pedig az ellenzéki aggályok alaposak. A fentieket értékeléséhez még két dolog tartozik:

a. A Népszabadság hírében szereplő összegek egy része nem konkrét pénz, hanem pályázati keret. Hogy ebből mennyi jön be az országba, azt senki nem láthatja előre. Ehhez sikeres pályázatok kellenek. Ráadásul még a régi tagországokban is előfordul, hogy a már megnyert pénzösszegeket - előírásszerű felhasználás hiányában - a megítélés után két évvel visszavonják. Tehát a bevételi oldal teljesen bizonytalan.

b. Az Unió költségvetési hatósága, a Tanács és a Parlament, még nem hagyta jóvá a jövő évi költségvetést, ma még csak a hétéves keretszámok és a Bizottság javaslata ismeretes. Ez tovább csökkenti PM által megadott számok hitelét.

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra