2003. július 10. csütörtök 22:54

 

Európai Konvent - Szájer József levele Medgyessy Péterhez

 

 

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Az Európai Konvent a mai napon befejezte munkáját. A másfél év alatt a Konvent munkájában résztvevő magyar képviselők között jó együttműködés alakult ki.

Mi, parlamenti képviselők befejeztük a részvételünket, a stafétabot mostantól a kormányok kezében van.

A Konvent által elfogadott Alkotmányos Szerződés tervezete kompromisszumok eredménye, amely összességében megfelel nemzeti érdekeinknek, de a Kormányközi Konferencián további módosításokra van szükség annak érdekében, hogy a szöveg jobban tükrözze a Magyarország számára fontos szempontokat.

A módosítások, amiért a kormánynak küzdenie kell:

1. Minden országnak legyen azonos és teljes jogú biztosa az Európai Bizottságban.

2. A nagyobb országok érdekeit megjelenítő Európai Tanácsnak ne legyen állandó elnöke - ha rugalmasabb formában is -, de maradjon meg az eddigi rotációs rendszer.

3. A szövegben legyen utalás a közös európai zsidó-keresztény örökségre.

4. A kisebbségi jogok határozottabban jelenjenek meg az Alkotmányos Szerződés szövegében. (Ezzel kapcsolatban Miniszterelnök úr figyelmébe ajánlom a Konventbe benyújtott kisebbségekkel kapcsolatos javaslatomat, amelyet mellékeltem.)

Remélem, a kormány jó eredményeket tud elérni a Kormányközi Konferencián, amelyhez sikeres tárgyalásokat kívánok. Biztosítom Önt arról, hogy a fenti célok elérése érdekében a magam és a Fidesz részéről az európai színtéren is támogatni fogjuk a kormány erőfeszítéseit.

Budapest, 2003. július 10.

Tisztelettel,

Szájer József,
az Európai Konventben a Magyar Országgyűlés delegáltja,
az Országgyűlés alelnöke
 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra