2003. július 16. szerda 22:08

 

Magyarország 2008. január elsejétől kívánja bevezetni az eurót

 

A kormányfő a pénzügyminiszterrel és a jegybank elnökével közösen tartott sajtótájékoztatón ismertette a 2004. évi költségvetés - szavai szerint az euró bevezetéséhez vezető út első évének - prioritásait.

 

A miniszterelnök aláhúzta: az euró bevezetése nemzeti ügy. A magyar euró, mint közös valuta, az európai gazdasági eredményeket testesíti majd meg, bevezetése új munkahelyeket, alacsony inflációt, gazdasági növekedést eredményez.

 

A jegybankkal egyetértésben elfogadott program a következő 4 évben az inflációt 3 százalékra, a belső államadósságot legfeljebb a GDP 60 százalékára, az államháztartás hiányát a bruttó hazai termék 3 százalékára szorítja le.

 

A miniszterelnök hangsúlyozta: az euró bevezetése a gazdasági rendszerváltás beteljesedését jelképezi majd.

 

Járai Zsigmond, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke elmondta: a jegybank támogatja az euró 2008. január elsejei bevezetését és egyetért azzal, hogy e cél eléréséhez szigorú gazdaságpolitikát kell folytatni. "A gazdaságnak az egyensúlyi pályára vissza kell térnie, feltétlenül szükséges az államháztartás konszolidációja és a bérnövekedésnek a termelékenység alakulásához való igazítása".

 

A jegybankelnök a kockázatra is felhívta a figyelmet. "Erről a pályáról nem lehet letérni". Az euró bevezetéséhez szükséges feltételeket nem lesz könnyű teljesíteni, a külső feltételek jelenleg nem kedvezőek számunkra - húzta alá.

 

A kormányfő bejelentette: Magyarország a lehető leggyorsabban, 2004 májusában kíván csatlakozni az Európai Unió ERM II-es árfolyamrendszeréhez. A csatlakozásnak a kormányfő szerint a realitásokat tükröző paritáson kell történnie.

 

Az euró bevezetését megalapozó gazdasági pálya főbb számai a pénzügyminiszter tájékoztatása alapján: az államháztartási hiány 2004-ben 3,8, 2005-ben 2,8, 2006-ban 2,5 százalék lesz. Az átlagos éves infláció 2004-ben 4,5-5, 2005-ben 3,5-4, 2006-ban 3 százalék. A GDP növekedése 2004-ben 3,5, 2005-ben 4-4,5, 2006-ban 4,5-5 százalék.

 

*****

 

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) üdvözli, hogy a magyar kormány meghatározta az euróhoz történő csatlakozás időpontját, mert ez tervezhetővé teszi a felkészülést - nyilatkozta Parragh László, az MKIK elnöke

 

vissza Vissza a kezdőlapra