2003. július 27. vasárnap 22:27

 

Vitára alkalmatlan a felsőoktatási reformról szóló koncepció

 

A közoktatásban és felsőoktatásban működő nyolc ágazati szakszervezet társadalmi vitára alkalmatlannak tartja a felsőoktatási reformról szóló koncepciót - mondták el érdekvédők közös pénteki sajtótájékoztatójukon, Budapesten.

 

"A július 15-én társadalmi vitára bocsátott koncepcióban megfogalmazottak, így a kétszintű érettségi eltörlése, a pedagógusképzésről szóló zavaros tételek és a közelmúltban elfogadott közoktatási törvény teljesen ellentmondanak egymásnak" - közölte véleményét a Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének (FDSZ) elnöke.

Kis Papp László elmondta: az érdekvédők a leghatározottabban tiltakoznak azon elképzelések ellen, amelyek a felsőoktatás magánosítására és a felsőoktatási oktatók, kutatók közalkalmazotti körből való "kiszervezésére irányulnak".

Az FDSZ álláspontja szerint a koncepció a felsőoktatás magánosításán keresztül burkoltan felveti a tandíj kérdését is.

Árok Antal, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke kifejtette: a koncepció a pedagógusképzés reformjáról tartalmi elemeket nem rögzít.

Véleményük szerint a "felsőoktatási munkavállalók közalkalmazotti körből való kiszervezését nem szakmai, hanem finanszírozási szempontok motiválják, amely az oktató-nevelő intézmények működésére is negatív hatással lehet".

Vígh László, az Agrároktatási és Kutatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke a koncepció kapcsán a hatástanulmányokat hiányolta, s úgy vélte, nem helyes kizárólag külföldi példákra hivatkozni.

"Az állam nem vonulhat ki a felsőoktatásból és a kutatásból, Európában és mindenütt a világon az állam finanszírozza a felsőoktatás nagyobb hányadát, és magánintézmények csak kis százalékban fordulnak elő" - szögezte le az érdekvédő.

A szakszervezetek nyilatkozata szerint az Egységes Európai Felsőoktatási Térség kialakítását rögzítő bolognai dekrétumban megfogalmazottak és a magyar elképzelések "köszönő viszonyban" sincsenek egymással.

Úgy vélték, a térséghez való csatlakozás megvalósítható a jelenleg jól működő példaértékű felsőoktatás "szétverése nélkül", ha az érintettek támaszkodnak az elmúlt időszakban létrejött integrált felsőoktatási intézményekre.

Az érdekvédelmi szervezetek szerint a koncepció rossz időpontban, tanév végén került nyilvánosságra, és kevésnek találták a véleményezésre rendelkezésre álló időt is.

Kis Papp László elmondta, nem értik hova a nagy sietség, hiszen az átállást 2010-ig kell megvalósítani.

Az érdekvédő szólt arról is, hogy a felsőoktatási intézményektől több mint 3,4 milliárd forintot vonnak el a megtakarítások részeként. Közölte, ehhez az intézményi költségvetéseket módosítani kell, ami leghamarabb szeptemberben történhet meg. Az elvonások így az év utolsó három hónapjában terhelik a felsőoktatási intézményeket, igen nagy zavarokat okozva.

Az FDSZ elnöke elmondta: felkérik a kormányt, vizsgálja felül az oktatási tárcát érintő elvonásokat.

Megjegyezte: kiszivárgott hírek szerint 2004-ben a felsőoktatást 10,5 milliárd forintos elvonás sújtja majd.

Mayer György titkár úgy vélte, ez arányaiban annyit jelent majd, mint 1996-ban a Bokros-csomag, ami a felsőoktatás számára elfogadhatatlan.

 

Forrás: MTI

vissza Vissza a kezdőlapra