2003. augusztus 13. szerda 21:11

 

177 millió az MSZMP KB egykori titkárának, pályáztatás nélkül

 

Hirdetmény közzététele nélkül, úgynevezett tárgyalásos közbeszerzési eljárással több mint 177 millió forintért szerez be biztonsági postástáskákat a Magyar Posta. A szállító ALSYS-2000 Kft. Fejti Györgynek, az MSZMP KB egykori titkárának a cége. A Magyar Posta korábbi elnök-vezérigazgatója úgy tudja: 2002 őszén történt menesztése után a társaság új vezetése felbontotta a biztonságtechnikai szolgáltatásokra korábban kötött szerződéseket. Az egyik ilyen szerződésbontás miatt jelenleg is félmilliárd forintra pereli a postát egy biztonsági cég.

177 millió forint 1803 biztonsági postástáskáért pályáztatás nélkül. Kalmár István, a Magyar Posta 2000-2002-ig volt elnök-vezérigazgatója úgy véli: a döntés több mint meglepő, azok után, hogy őt parlamenti bizottság elé citálta az akkori ellenzék a posta közbeszerzései miatt. A hirdetmény nélküli, úgynevezett tárgyalásos eljárásról a veszprémi postásgyilkosság után született döntés. A szállító ALSYS-2000 Kft. Fejti Györgynek, az MSZMP KB egykori titkárának a cége. A tulajdonosok és felügyelőbizottsági tagok között több MSZP-közeli üzletember és volt szocialista politikus van. A társaság korábbi vezetője úgy tudja: a biztonságtechnikai szolgáltatásokra 2002. ősze előtt kötött szerződéseket a posta új vezetése felbontotta. A Body Guard Kft. hangrögzítéses rablásvédelmi rendszerét 1999-től próbálták ki ötven fővárosi postahivatalban. A rendszer segítségével három nagyobb postarablásról értesült egy percen belül a rendőrség. A szolgáltatás országos telepítésére vonatkozó szerződést 2002-ben váratlanul felbontották.

Dr. Szöllősy Tamás a Body Guard Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: "Teljesen meglepő módon, már majdnem hétszáz készüléket letelepítettünk a több ezerből, amikor mondvacsinált ürüggyel a posta új vezetése a szerződést felmondta."

Hozzáttette: "Az egyik ürügy, amire hivatkozik a posta, hogy nem volt mögötte valós teljesítés, illetve, hogy nem felel meg a követelményeknek ez a rendszer. Azoknak a követelményeknek, melyeket közösen alakítottunk ki a postával és a rendőrséggel a rablásvédelemre."

A szerződésbontás miatt a Body Guard Kft. 500 millió forintra pereli a postát. A testre szerelt jelzőberendezés segítségével észrevétlenül működésbe hozható rendszer elemei most egy raktárban várnak sorsukra. A szolgáltatás működtetése hivatalonként kevesebb, mint ötezer forintba került havonta. A postánál egyelőre nem nyilatkoznak az ügyről.

***

"Mit rejt a táska?" címmel kérdéseket tesz fel László Csaba pénzügyminiszternek Szijjártó Péter. A Fideszes országgyűlési képviselő nyolc kérdést fogalmazott meg, többek között arra kíváncsi, hogy: összeegyeztethető-e az üvegzseb-programmal, hogy az egyik legnagyobb állami vállalat a nyilvános közbeszerzési eljárás elhagyásával dönt egy 178 millió forintos beruházás győzteséről?
 


forrás: hírTv

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra