2003. szeptember 14. vasárnap 00:35

 

A Fidesz közleménye - magyar-magyar parlamenti fórum

 

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség üdvözli a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottsága ellenzéki tagjainak és a határon túli magyar parlamenti képviselők által közösen elfogadott nyilatkozatot.

A nyilatkozat aláírói kifejezték szándékukat a magyarországi és a határon túli magyar parlamenti képviselők találkozóinak rendszeresítésére, a határokon átívelő nemzeti egység szellemében.

Az aláírók ugyanakkor aggodalmuknak adtak hangot amiatt, hogy a Szlovákiával folyamatban lévő tárgyalások eltérnek a státustörvény által meghatározott támogatások megvalósíthatóságától. Emiatt szükségesnek tartják, hogy a megkötésre kerülő nemzetközi szerződések a határon túli magyarok oktatásának és kultúrájának támogatásáról ne csorbítsák a 2003. június 23-án elfogadott törvény tartalmát. Ugyancsak aggodalmukat fejezték ki az információs irodahálózat működtethetőségével kapcsolatban a 2004. évre tervezett szűkre szabott költségvetési keret miatt.

A felek hangsúlyozták annak fontosságát, hogy a magyar kormány biztosítsa és egyben bővítse az erdélyi Sapientia Egyetem, a komáromi Selye János Kollégium, illetve jövendő Egyetem, a Kárpátaljai Magyar Tanárképző Főiskola és más határon túli felsőoktatási kezdeményezés folyamatos finanszírozását.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség értetlenül fogadta és sajnálattal vette tudomásul, hogy a külügyi bizottság szocialista tagjai nem kívántak csatlakozni a nyilatkozathoz.

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra