2003. szeptember 28. vasárnap 21:17

 

A Fidesz oktatási műhelyének közleménye

 

 

Elfogadhatatlannak és felháborítónak tartja az oktatási tárca vezetése részéről megnyilvánuló arroganciát, amellyel semmibe veszi a pedagógusok véleményét a mélyreható és erőltetett ütemű tantervi reformokról. Minisztériumi vezetőhöz méltatlannak tartja azt az indulatoktól fűtött, személyeskedő és alpári hangnemet, amellyel Magyar Bálint a Nemzeti alaptanterv vitájának szombati zárókonferenciáján lehetetlenné tette az érdemi párbeszédet az oktatás szereplőivel. A Fidesz oktatási műhelye az iskolák békéjének megőrzése érdekében felszólítja az oktatási minisztert, hogy minden további döntést megelőzve, haladéktalanul kezdjen kulturált párbeszédet az érintett társadalmi szervezetekkel és a parlamenti pártokkal a közoktatás jövőjéről. Felszólítja arra is, hogy kérjen bocsánatot a pedagógusoktól, szülőktől a velük szemben megütött szégyenletes hangnemért. Az oktatási műhely elvárja, hogy a szocialisták elhatárolódjanak attól, ahogy Magyar Bálint és csapata a közoktatás kérdéseit és szereplőit kezeli.

A Fidesz oktatási műhelye számára a Nat-2003 konferenciáján még nyilvánvalóbbá vált, hogy a meghirdetett mélyreható tantervi reform pusztán az oktatási tárca vezetésének újabb szakmai kalandorsága. A rendezvényen kétség sem maradt afelől, hogy a tárcavezetés nem ismeri a közoktatási törvénynek a Nemzeti alaptantervre vonatkozó legalapvetőbb előírásait sem. A rendezvényre rányomta bélyegét a minisztériumi vezetés arroganciája, amellyel a tantervi szabályozás szakmailag hevenyészett, erőltetett ütemű átalakítása miatti felháborodást próbálta elfojtani. Maga, Magyar Bálint adta meg a tárca megjelent felső vezetésének az alaphangot. Nyitóbeszédében "politikai idiotizmusnak" nevezte, hogy a minisztériumon számon kérik a készülő alaptanterv nemzeti jellegét, és mindvégig heves indulatoktól fűtött, személyeskedő és alpári hangon minősítette az ellenvéleményeket. Varga László, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke tíz nagy szakmai szervezet és - nyugodtan mondhatjuk - minden diák, szülő, pedagógus nevében joggal sürgette, hogy a hosszú távra szóló és mélyreható változtatások körül a miniszter teremtsen szakmai és kormányoktól független politikai megegyezést. Felháborítónak tartjuk, hogy válaszul a miniszternek pusztán a szakmai- és a szakszervezetek becsmérlésére futotta. Hasonlóan ellenséges hangot ütött meg a szülők képviseletével szemben is. A konferencia megmutatta, hogy a gyökeres átalakítás motívuma a korábbi víziók bukása feletti politikai düh, és újraélesztésükre a szociálliberális tárcavezetés görcsösen eltökélt - az eredményes pedagógiai munkához szükséges iskolai béke felborítása árán is.

A Fidesz oktatási műhelye leszögezi, hogy az eddigi előkészítés, az érdemi vita hiánya és a bevezetés tervezett üteme a legcsekélyebb mértékben sem alkalmas a meghirdetett reformok szakmai alátámasztására. Felszólítja az oktatási minisztert, hogy minden további döntést megelőzve, haladéktalanul kezdjen kulturált párbeszédet az érintett társadalmi szervezetekkel és a parlamenti pártokkal a közoktatás jövőjéről.

Fidesz oktatási műhelye

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra