2003. július 25. péntek 22:42

 

Európaiság és nemzet identitás az Európai Unióban és a tagjelölt országokban

 

 

Az Európai Unió 15 tagországának átlagában nagyobb arányban vannak a magukat csak nemzeti identitásúnak tekintők, mint a 2004-ben csatlakozó tíz tagjelölt országban - állapítja meg az az elemzés, melyet a Magyar Gallup Intézet készített, összevetve a Standard Eurobatométer idei adatait és a Gallup által végzett, A tagjelölt országok Eurobarométere kutatássorozat idei vizsgálatának eredményeit.

A 2004-ben csatlakozó tíz tagjelölt ország közül Magyarországon és Észtországban a legmagasabb (39 százalék) a magukat csakis a saját nemzetiségükkel meghatározók aránya.

A mai Európai Unió országai közül az Egyesült Királyságban képviselik a legnagyobb arányt a csakis nemzeti identitással rendelkezők (a lakosság 64 százaléka). 

Ha együtt vizsgáljuk azokat, akik csakis nemzeti identitásúnak látják magukat, valamint azokat, akik nemzeti és európai identitásúnak is egyben (a nemzetit sorolva az első helyre), a tíz csatlakozó ország átlaga (87 százalék) meghaladja a jelenlegi EU-tagországok átlagát (84 százalék). A csakis vagy hangsúlyosan nemzeti identitásúak együttes aránya szintén Magyarországon a legmagasabb a csatlakozó országok körében (92%).

A nemzeti és európai identitás tekintetében a kormánypártiak és az ellenzékiek között Magyarországon nem állapíthatunk meg lényeges különbséget. Az életkori csoportok között azonban érzékelhető különbségek tapasztalhatók.

A huszonnyolc ország közül egyedül  Magyarországon nem mondta senki, hogy magát csakis európainak tekinti. Magyar és európai identitásúnak és európai és magyar identitásúnak együttesen a magyar lakosság 59 százaléka vallja magát.

Bővebben: http://www.gallup.hu/Gallup/release/eurobarometer/030723_identitas0.htm

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra