2003. augusztus 28. csütörtök 22:10

Honlap-ajánló: MoBiDic a Weben

MoBiWeb rendszer

 

A MoBiDic a MorphoLogic Bilingual Dictionary rövidítése. A magyar-angol-német fordításokban jelent nagy segítséget.

A MoBiDic szótáraknak tulajdonképpen éppen az az egyik „specialitásuk”, hogy megtalálja a szótár a ragozott szavakat is. Ez egyrészt azt jelenti, hogy kifejezésekben a szavakat ragozott alakban is felismeri, másrészt a keresés ablakban a szavakat ragozott formában is be lehet írni, a szótár ebből előállítja a szótőt és erre fog keresni. A Kereséspanelben nemcsak egyetlen szót, hanem tetszőleges kifejezést is megadhatunk. A Kifejezéskeresés értelme ilyen esetben: ha nincs bekapcsolva, akkor pontos egyezést keresünk, egyébként a megadott szavak hosszabb kifejezések részeként is előfordulhatnak.

 

Mit láthatunk a szótárazó ablakban?

A szótári felület 5 keretből áll, a panelek mérete az egér segítségével megváltoztatható.

1 A Keresőpanel

A Keresőpanel a böngésző ablakának felső sávját foglalja el. Itt adhatunk ki egy új szótárazási kérést. Rendre meg kell adnunk azt a szót, amelynek a jelentéseire kíváncsiak vagyunk, meg kell adni, hogy milyen nyelvről milyen nyelvre kérjük a fordítást, illetve megadhatjuk, hogy kérjük-e az adott szót tartalmazó kifejezéseket is, vagy sem.

2 A Találatpanel

A Találatpanel a baloldal felső részén helyezkedik el. Feladata, hogy azon címszavakat mutassa, melyek a keresett szó – adott feltételnek megfelelő – előfordulásait tartalmazzák.

3 A Szótárkörnyezet-panel

A Szótárkörnyezet-panel baloldalt a Találatpanel alatt található. Feladata, hogy a Találatpanelben kiválasztott szó vagy kifejezés környezetét megmutassa, azaz, hogy az adott szótárban milyen szavak és kifejezések szomszédosak a kiválasztott találattal. A szótárkörnyezet segítséget nyújthat, ha a keresendő szóra nem emlékszünk pontosan, ezért a Találatpanelben nem kapunk pontos egyezést.

4 A Jelentéspanel

A Jelentéspanel az ablak közepén helyezkedik el, és a Találatpanelben kiválasztott szó vagy kifejezés jelentéseit sorolja fel. A panel tetején található szürke sávban a találatnak megfelelő nyelv zászlaja, a találat maga és a szótár neve látható, amelyből az adott találat való. A szürke sáv alatt sárga alapon jelennek meg a jelentések. A jelentések előtt a jelentés nyelvét szimbolizáló zászló, mögötte pedig a visszakeresésre szolgáló ikon található. A jelentés szövege maga is egy hivatkozás, amelyre kattintva a Szócikkpanelben (1.5) az adott jelentést tartalmazó szócikk szövege jeleníthető meg.

5 A Szócikkpanel

Az utolsó, ötödik panel a Szócikkpanel, amely a jobb oldalon található, és feladata, hogy a megjelenítse a teljes szótári szócikket, melyet a Találatpanelben kiválasztott találat és a Jelentéspanelben a találathoz kiválasztott jelentés egyértelműen kijelöl.

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra