2003. szeptember 15. hétfő 22:47

 

A Hajrá, Magyarország mozgalom közleménye

 

 

Köszönetnyilvánítás Zoran Zivkovic szerb miniszterelnök úrnak

Mi, a magyar nemzet tagjaiként, Magyarország egyszerű de büszke polgáraiként, a magyarság minden tagjáért felelősséget érző emberekként, Közép-Európa nemzeteinek közös boldogulásában bízó magyarokként köszönetünket kívánjuk kifejezni Excellenciád felé.

Tekintve, hogy Magyarország 2004-ben az Európai Unió tagjává válik, a határainkon kívül élő magyar politikai pártok és társadalmi szervezetek komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy az anyaországgal való kapcsolattartás lehetőségeit megőrizhessék. E fontos és kitartó küzdelmük során azonban keserű tapasztalatként élik meg, hogy törekvésükhöz Magyarország jelenlegi hivatalos vezetőitől hiába várnak támogatást. Ám nemcsak a természetesnek hitt támogatás hiányzik, de újabban azt kell megtapasztalniuk, hogy a budapesti kormány kínos teherként kezeli őket.

A határon túli magyarságnak évtizedek óta nem volt része olyan megalázó bánásmódban, mint a kettős állampolgársággal kapcsolatos mai magyar kormánypolitika.

Az elmúlt hetekben azt láthatták: Szerbia miniszterelnöke több jóindulattal viseltetik e fontos magyar ügy, a kettős állampolgárság megadása iránt, mint a magyar külügyminiszter, aki kifogásokat keresve, gondolkodás nélkül elutasította azt!

Szeretnénk tehát megköszönni, hogy a nemzeti kisebbségek iránti türelem, a kölcsönös megértés és az államférfiúi bölcsesség jegyében a Szerbiában élő magyar emberek kettős állampolgárságának lehetőségéről kedvezően és nyitott szellemben nyilatkozott.

A Hajrá, Magyarország! mozgalom nevében

Hende Csaba
a polgári körök koordinátora

 

Budapest, 2003. szeptember 15.
 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra