2003. augusztus 21. csütörtök 21:27

Harrach Péter közleménye

 

 

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség határozott álláspontja, hogy a Medgyessy-kormány családpolitikája kimerül a már korábban tett, de a mai napig meg nem valósult ígéretek sulykolásában, továbbá csupán azon rétegek támogatásáról beszélnek, melyek már részben korábban is jogosultak voltak a juttatásokra. Mindannyian ismerjük Medgyessy Péter ígéreteit az ingyen tankönyvekről és az ingyenes óvodai étkeztetésről, melyekbe már nemcsak a polgárok, de a miniszterelnök is úgy tűnik, egyre jobban belezavarodik.

A Fidesz - Magyar Polgári Szövetség szerint álságos a szocialista kormány adakozó kedve akkor, amikor az ígért támogatások sokszorosát veszi vissza a tervezett adóemeléssel és áremelésekkel, hiszen ezen megszorító intézkedések éppen a nyugdíjasokat és a nagycsaládosokat érintik a legérzékenyebben. A Medgyessy-csomag az idősektől egy év alatt egyhavi nyugdíjat, egy családtól pedig egyhavi átlagbért vesz el.

Úgy véljük továbbá, hogy a jelenlegi gazdasági helyzetben vágyálomnak tűnik az a számsor, melyet a kormány a jövő évi tervezett emelések során ismertet, vagyis a Medgyessy-kormány nem képes megadni azt a mértékű emelést, melyet a polgári kormány biztosított a nyugdíjasoknak. 1998 és 2002 között a nyugdíjak reálértéke 16 százalékkal növekedett, továbbá az előző ciklusban a bérek reálértékének növekedését 2,7 százalékkal haladta meg a nyugdíjak reálértékének emelkedése. Ez úgy történhetett meg, hogy a polgári kormány a kötelező mértéken felül emelte meg a nyugdíjakat. Szomorúan kell tapasztalnunk, hogy a szocialista kormány szándékai között ez nem szerepel.

A Medgyessy-kormánynak köszönhetően megszűnt a nyugdíjasok sokszínű, minden réteget megjelenítő érdekképviselete. Az Orbán-kormány idején az Idősügyi Tanács rendszeres és hatékony működésével a nyugdíjasok az időseket érintő minden jelentős kérdésben hangot tudtak adni véleményüknek.

Elfogadhatatlan számunkra, hogy a jelenleg kormányzó szocialisták nem tesznek mást, mint immár sokadik alkalommal újra csak önmagukkal egyeztetnek. Az MSZP ugyanis csupán a Magyar Nyugdíjasok Egyesülete Országos Szövetségének véleményére kíváncsi - mely szervezet elnökhelyettese az MSZP országgyűlési képviselője-, amely önmagában nem elegendő nyugdíjasok érdekeinek hatékony képviseletére.

Harrach Péter

Fidesz - Magyar Polgári Szövetség
Szociális és Családügyi Kabinet vezetője 2003. augusztus 21.

 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra