2003. július 24. csütörtök 19:07

 

Hazai

 

 'Német bort a német politikusoknak!' - írta a minap első oldalas cikkében a Die Welt napilap. Az írás szerint a német kormányzati és az ellenzéki politikusok egyaránt támogatták a nemzeti Német Borfórum létrehozását, amely első intézkedéseként kitiltotta a kormányzati éttermekből az olasz chiantit, a francia pezsgőt, az osztrák Grüner Veltinert. A fórum továbbá azt szorgalmazza, hogy állami rendezvényeken kizárólag német borokat szolgáljanak fel.

Az érintettek cáfolják, hogy a kezdeményezésnek köze lenne az elmúlt hetek olasz-német diplomáciai botrányához, amely oda vezetett, hogy a német kancellár elhalasztotta tervezett olaszországi nyaralását.

 Ebben nem is kételkedünk. Mindössze arra a kis játékra kérünk, kedves olvasónk, hogy képzeld el: mi lett volna, ha hasonló lépésre az Orbán kormány alatt, Áder János házfőnök áldásával nálunk került volna sor. Aligha kell nagy képzelőerő hallani a kórust: Európa ellenes nacionalista, szabad verseny ellenes, protekcionista kormány…

 Egyébként pedig vegyünk példát. A magyar parlamentben már jól állunk, sem olasz chiantit, sem francia pezsgőt, de még a sógorok zöld veltelinijét sem kínálják. Ez azonban nem elég. Ha az Európai Unió tagjai leszünk, tudatosan kell hazai terméket vásárolnunk. Jól tudjuk:

Hazai termék = hazai munkahely.

 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra