2003. augusztus 17. vasárnap 10:20

 

HÍREK - VÉLEMÉNYEK

 

 

A Magyar Rádió honlapjának egyik legnépszerűbb írása a napi hírösszefoglaló. Táblázatunk első oszlopában az aug. 17-én 0 óra után megjelent anyagot teljes terjedelmében közöljük, hogy olvasóink képet alkothassanak magáról a szolgáltatásról.

A másik oszlopban kommentárjaink olvashatók.

MR

MHL

Az Orvosok az egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvénytervezet módosításááért

A Magyar Orvosi Kamara felkéri a miniszterelnököt, hogy az orvosok és egészségügyi dolgozók jogállásáról szóló törvényjavaslatot küldje vissza a szaktárcának. A megismételt rendkívüli küldöttközgyűlés elvárja azt is, hogy az új előterjesztést a kamarai tervezet figyelembe vételével készüljön el.


A MAGOSZ visszatérne az előző ciklus földbirtok-politikájához

A Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége az előző Országgyűlésben elfogadott földbirtok-politikai irányelvek visszaállítását, és a családi gazdaságok esélyegyenlőségének megteremtését követeli. A többi között erről is döntött a szervezet Hódmezővásárhelyen tartott rendkívüli küldöttgyűlése .


Horn Gyula kormánytagokat bírált

Horn Gyula nevek említése nélkül bírálta a kormány és az MSZP vezetésének néhány tagját. A volt miniszterelnök a Fiatal Baloldal sarudi nyári táborában azt mondta, hogy a kormánynak nincs alternatívája, de ez nem minden kormánytagra vonatkozik. Saját pártjáról szólva kifejtette, hogy a gazdasági kiigazítások ügyében az MSZP-nek maximálisan támogatnia kell a kormányzatot.


A Fidesz felelőtlenséggel vádolja a rendőrséget

A Fidesz felelőtlen eljárásnak tartja, hogy a rendőrség feltételezésekbe bocsátkozik Szász Károly bántalmazásának ügyében. Demeter Ervin képviselő arra reagált, hogy a BRFK egyik vezetője szerint nem kizárható, hogy nem előre kitervelten, hanem egy közlekedési affér során verték meg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének elnökét.


[b]A K&H Bank lemondott elnöke nem gyanusított[b]

Az Országos Rendőr-főkapitányság illetékese közölte, hogy a brókerbotrány ügyében nem kezelik gyanúsítottként Rejtő E. Tibort, a Kereskedelmi és Hitelbank Rt. lemondott elnökét. Német Lajos, kommunikációs
igazgató-helyettes egyúttal kijelentette, hogy a nyomozás előrehaladtával várhatóan több gyanúsítottja is lesz az ügynek.


Új roma szervezet régi vezetővel

Horváth Aladárt választotta elnökének a Roma Polgárjogi Mozgalom. Az újonnan választott vezető elmondta: a szervezet felveszi a kapcsolatot a kormánnyal, hogy szeptember közepéig létrejöjjön az esélyegyenlőségi program. Az új mozgalomba mindenki beléphet, aki a hátrányos helyzetű emberek élet- és társadalmi körülményein szeretne javítani - tette hozzá Horváth Aladár.


Két évet kaphatna az állatkínzó

Akár két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető lesz az állatkínzás - közölte az igazságügy-miniszter. Bárándy Péter a Fővárosi Állat- és Növénykertben hangsúlyozta, hogy ez még nem törvényjavaslat, hanem csak tervezet. Várhatóan az őszi időszakban terjesztik az Országgyűlés elé a javaslatot - mondta a miniszter.


Három távvezeték hibája okozta az áramszünetet

Három távvezeték meghibásodása okozhatta az Egyesült Államok és Kanada történetének eddigi legsúlyosabb áramszünetét - közölte a rendkívüli eseményt vizsgáló egyik szakértő. Az még válaszra vár, hogy a helyzet miért vált kezelhetetlenné. A szolgáltatás fokozatosan áll vissza, de Detroitban csak mára ígértek ismét elektromos áramot.


Újabb két iraki ex-vezető adta meg magát

Irakban ismét megadta magát két volt iraki vezető, aki szerepel az amerikai körözési listán. Közben az iraki olajminiszter megerősítette, hogy Észak-Irakban szabotázs okozta azt az olajvezeték-tüzet, amelynek nyomán leállt a Törökországba irányuló kivitel.


Izraeli nem a palesztin menekültek hazatérésére

Izrael cáfolta a palesztin külügyminiszternek azt a kijelentést, hogy a palesztin menekültek visszatérhetnek az országba. Nabil Saat értelmezése szerint ugyanis a közel-keleti rendezést szolgáló útiterv biztosítja nekik ezt a jogot.


Otthon temetik el a száműzetésben meghalt diktátort

Az ugandai kormányzat engedélyezi, hogy Idi Amintotthon temessék el, de szó sem lehet állami szertartásról. Az egykor diktátor 79 éves korában, egy szaud-arábiai kórházban hunyt el. Emberi jogi szervezetek becslése szerint nyolc éven át tartó uralma alatt 500 ezer embert öltek meg Ugandában.


Törzsi harc az olajért Nigériában

Nigéria déli olajipari központjában a hadsereg fékezte meg két törzs összecsapásait. Az egy napig folyó öldöklésben legkevesebb 20 ember meghalt, és legalább 40 ház megsemmisült. A fegyveres összetűzés előzménye, hogy az ijaw törzs megvádolta a kormányt, hogy nagyobb kedvezményeket biztosít a rivális itsekirik az olajtermelésben Nigériában.


Elakadt béketárgyalások Libériában

Átmenetileg szünetelnek a libériai megbékélési tárgyalások, mert a kormányellenes erők követeléseik maradéktalan teljesítését akarják. A ghánai Accrában folyó megbeszéléseken a lázadó frakciók alelnöki és parlamenti elnöki pozíciót követelnek Moses Blah ideiglenes államfőtől. Az ellenzékiek azzal fenyegetőznek, hogy újra kezdik a harcokat.


Földcsuszamlás Nepálban

Nepálban legalább ötven ember eltűnt, többségük feltehetően meghalt, amikor földcsuszamlás sodort el egy falu és egy katonai támaszpontot. A mentőalakulatok eddig hét katona holttestére bukkantak a monszunesők okozta földcsuszamlások után.


Gyilkos pár

Csehországban sorozatgyilkos házaspárt vett őrizetbe a rendőrség. A 37 éves férj és 33 éves felesége idős emberek meggyilkolásával és kirablásával akart pénzhez jutni. Eddig nyolc ember életének kioltásával gyanúsítják őket, de lehet, hogy néhány más gyilkosságokhoz is köze van a cseh házaspárnak.
Ez valóban vezető hír. Különösen, ha arra is kiterjedne, hogy a kormánnyal való vitában túl engedékenynek bizonyult orvos-kamarai vezetőket leváltotta a közgyűlés, és új, elszántabb, ígéretesebb vezetőket választott. Az, hogy ez a körülmény nem került be a hírösszefoglalóba, súlyos szakmai hiba.

 

 

Újabb bizonyíték arra, hogy a mai kormány nem tud mit kezdeni a mezőgazdasági magánvállalkozással.

 

 

 
Alighanem Gyurcsány ellen van kifogása, korábban már bírálta azt a helyzetet, hogy nagyvállalkozók felvásárolják a pártot...

 

 


Van egy ősi elv, meg kell vizsgálni, kinek hasznos, kent állt érdekében egy bűncselekmény.
Mivel tudjuk, hogy a kormány meg akar szabadulni Szász Károlytól, s ezt szóbeli fenyegetéssel nem érte el, a megveretés érdemi szerzője nemcsak egy felháborodott és seprűnyelet cipelő kocogó, hanem akár László Csaba illetve a titkosrendőri múlttal rendelkező Medgyessy Péter állhat. Az ártatlanság vélelme rájuk is vonatkozik, de eddig nem merült fel olyan adat, amely tisztázná őket a felbujtás vádja alól.

 

 

 

 

Horváth Aladár eltávolítása egyben az SZDSZ kudarca.

 

 

 

 

 

 

 Az áramellátás közfeladat, amelyet odaát haszonérdekelt magáncégek látnak el. Szakértők szerint karbantartási elmaradások állhatnak a hiba mögött. Komoly tanulság kellene ez legyen a mindent magánosító magyar államvezetés számára.

 

 

Ám ettől az irakiak nem szeretik jobban az amerikaiakat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

vissza Vissza a kezdőlapra