2003. augusztus 18. hétfő 22:38

 

A hortobágyi kitelepítettekre emlékeztek

 

 

Egész napos rendezvény keretében emlékeztek meg Kócsújfalun szombaton az ötvenes évek hortobágyi kitelepítettjeiről, a magyarországi sztálinista diktatúra által internált mintegy két és fél ezer családról. A rendezvényen részt vett Varga Mihály, az Orbán-kormány pénzügyminisztere, Kékesi Dezső, volt francia nagykövet és Schmitt Pál, a Fidesz-Magyar Polgári Szövetség alelnöke is.
 

Schmitt Pál ráirányítva a figyelmet az emlékezés fontosságára kijelentette: a múlt ismerete segíti a felnövekvő nemzedék önismeretét és társadalmi tisztánlátását. Hozzátette: nemzeti történelmünknek e sötét korszakát addig kellene föltárni, amíg az események hiteles tanúi még köztünk élnek.

 

1950. június 23-ától kezdődően összesen 2524 családot telepítettek ki eredeti lakhelyéről a Hortobágy környékére. A mindenféle jogi eljárást nélkülöző és bírói végzés nélküli internálásoknak 1953-ban Nagy Imre, akkori miniszterelnök vetett véget.

 

A szervezők a hagyományteremtőnek szánt megemlékezéssel azt kívánták elősegíteni, hogy a sztálinista rezsim egymástól távol élő meghurcoltjai szenvedéseik történetét sorstársaikkal megoszthassák.

 

Este segélykoncertet tartottak, mellyel az "Emlékezés Ökumenikus Kápolnája" felépítésének anyagi forrásait kívánták gyarapítani.
 


Forrás: fidesz.hu
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra