2003. július 18. péntek 23:46

Az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség közleménye

 

 

A nyári szünet közepén, nem sokkal az állami támogatású lakáshitelek feltételeinek enyhe lerontása után, kormányzati körök kilátásba helyezték a lakáshitelhez nyújtott adókedvezmények megvonását a költségvetés egyensúlyának visszaállítása érdekében.

Megállapíthatjuk tehát, hogy nem volt indokolatlan az ügyfélroham a hitelintézeteknél és a földhivataloknál pár héttel ezelőtt. Az emberek jól sejtették, ha a szocialista kormány elkezdi megváltoztatni a kedvezményes hitelek feltételeit, akkor hamarosan a kedvezményekről már csak múlt időben lehet beszélni.

A lakáshitel lehetőségek csökkenése egyenesen arányos a kormány hitelének csökkenésével az új lakásra vágyó fiatalok körében. A kormány ígéretei között másfél éve a lehetőségek bővítése szerepelt. Ezzel szemben azóta csak szűkítettek és a jövőben is csak szűkíteni akarnak.

Hiába bukott meg az állami támogatású lakáshitelek feltételeinek legutóbbi változtatásakor a kedvezménymegvonások jelentős része. Úgy látszik, egyes kormányzati körök akarata még a közvélemény ellenszenvénél is erősebb. A nyári időszakban kívánják az adókedvezményeket megvonni, így számítva kisebb ellenállásra.

A lakáshitelek igénybevétele ma az egyik legjelentősebb segítség a fiataloknak komfortos otthonuk megteremtésében. A gyermekvállalás és családalapítás alapja sokszor csak a hitel segítségével megvásárolt lakás lehet. De az életszínvonal-növelő hatáson kívül általánosan elfogadott a lakásépítések gazdasági teljesítménynövelő hatása is. Amelyik kormány tehát ezen kíván megtakarítani, saját jövőjét éli föl.

 

Budapest, 2003. július 18.

 

Rétvári Bence elnök
 

Országos Sajtószolgálat

vissza Vissza a kezdőlapra