2003. július 15. kedd 23:35

 

Kamatlábak

 

A The Economist cikke szerint kamatláb-csökkentési hullám söpör végig a világon

A napokban Nagy-Britannia, Dél-Korea, Szingapúr és Indonézia is mérsékelte az érvényes kamatlábakat, s ezzel a három ázsiai ország csatlakozik Hongkong, a Fülöp-szigetek, Thaiföld és Tajvan kamatcsökkentő lépéséhez. Az ázsiai gazdaságok a recesszió ellen küzdenek, és most követik az amerikai jegybank június végi intézkedéseit. Az Európai Központi Bank (ECB) azonban nem mérsékelte kamatait.

Az olcsóbb pénz javít az amerikai gazdaságon; a pénzügyminiszter háromszázalékos gazdaságnövekedést vár az év második felében. Ez optimista becslés, hiszen az ország gazdasági teljesítménye vegyes képet mutat, és a munkanélküliség is magas. Alan Greenspan amerikai jegybankelnök szerint Bush adócsökkentő lépése jókor jön az országnak, miközben Washington deflációtól és a gazdaság megtorpanásától tart.

Az Egyesült Államok problémái azonban eltörpülnek az európai jelenségekhez képest. A német gazdaság recesszióval küzd, és kilátásai jövőre sem jók. Az ECB azonban nem hajlandó csökkenteni kamatait, Duisenberg elnök szerint Európa központi bankja már megtette a magáét, ezután a nemzeti kormányokon a sor. Az ECB elnökének sok mindenben igaza van: a kontinens országai elodázzák a szükséges reformokat, és Schröder német kancellár januárra előrehozott, adócsökkentési programjának sincs meg a pénzügyi fedezete. Az EU-tagok kormányainak azonban korlátozottak a manőverezési lehetőségeik, hiszen a stabilitási paktum maximalizálja a költségvetési hiány mértékét.

Az ECB-t gyakran vádolják azzal, hogy sokszor későn cselekszik, és akkor is túl keveset tesz. Ha Németország és vele együtt Európa gazdasági visszaesést él át a jövőben, akkor a történtekért az ECB is hibás.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra