Megjelent: 2003.08.25. 21:00:17

Kronológia

A K&H és vidéke

Augusztus 18., hétfő

A Népszabadság értesülése szerint a nyomozást felügyelő ügyészség csak akkor enged megnevezni újabb gyanúsítottat, ha a Bécsben fogva tartott Kulcsár Attila újra Magyarországon lesz. A brókerház nyilvántartásában 3500 aktív ügyfél szerepel, közülük 200-an számítottak VIP-nek, 141-en Kulcsár Attila partnereként. A rendőrség feltérképezte a botrányban érintett off-shore cégek tulajdonosi körét, információk szerint az összes vállalkozást egy szuk hazai vállalkozói kör ellenőrzi és irányítja.

"Néhány dologban eljutottunk a türelmünk végéhez, egy-másfél év volt arra, hogy bizonyos apparátusok (...) bebizonyítsák, hogy nem politikai szándékok vezérlik őket, hanem az apparátusi kötelezettség, a kormány iránti lojalitás és a feladatok teljesítése" - mondta Medgyessy Péter Klubrádióban. Szavai szerint nem a kormány, hanem az emberek türelme fogyott el. A K and H brókercégének ügyéről kijelentette: abban tetten érhető a bank és az auditor cég felelőssége, és "óriási felelőssége van a bankfelügyeletnek".

Augusztus 19., kedd

Kovács László az MTI-nek nyilatkozva a brókerügyről úgy fogalmazott, hogy a gyanúsnak látszó ügyeket ki kell vizsgálni. Szerinte a vizsgálatnak lehetnek politikai elemei, de "a legfőbb botrányt okozó K and H-ügy köztörvényes ügy".

Augusztus 20., szerda

A Pénzügyminisztérium azonnali hatállyal vizsgálatot indított annak kiderítésére, hogy milyen fokú felelősség terheli a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletét a K and H bankcsoportnál kialakult helyzetért - tartalmazza az ünnep estéjén kiadott PM-közlemény.

Augusztus 21., csütörtök

 A Népszabadság névtelenséget kérő informátorai megerősítették a lap két nappal korábban közzétett értesülését: a kormány csak a pénzügyi tárca vizsgálatának eredményére vár, és kezdeményezi Szász Károly menesztését. A Magyar Nemzet online-nak Szász Károly jogi képviselője elmondta: a felügyelet elnökét alkotmányos keretek között jelenleg nem lehet eltávolítani posztjáról. Futó Barnabás hangsúlyozta: a Szász vezette felügyelet robbantotta ki a botrányt, és amikor PSZÁF-elnök tudomására jutottak a visszaélések, azonnal jelezte. A Magyar Nemzet K and H-dosszié című összeállításának 2. része egyebek között tartalmazza: a brókerbotránnyal kapcsolatba hozható személyek szinte mindegyikét eltávolították már a banktól. A felelősségre vonás azonban elkerülte László Csaba pénzügyminisztert és Draskovics Tibort, a kormányfő kabinetfőnökét. Ők vezérigazgató-helyettesként épp azért a területért voltak felelősek, ahol a botrány a legnagyobbra duzzadt. A cikk kitér arra, hogy háromnegyed évvel azután, hogy Draskovics Tibor átvette a vezetést az ABN Amro Equitiesnél, a PSZÁF elodjének, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyeletnek az elnöke 1999. augusztus 25-én hárommillió forint bírságot szabott ki a brókercégre, mivel ott 361,5 milliós hiányt talált.
Az ABN Amro Bank egyébként Draskovics vezetése idején 20 milliárdos veszteséget szenvedett, ezért a felügyelet év közben, 1999 szeptemberében 142/2000. számú határozatában negyven kifogást és kötelezést fogalmazott meg, és 20 millió forint bírságot szabott ki. Az írás több elmarasztaló felügyeleti határozatot említ meg.

"Bűncselekmények megakadályozásának elmulasztásáért nem tehető felelőssé a PSZÁF, mivel nem nyomozó hatóság, hanem szakmai felügyeleti szerv" - közölte az intézmény a Pénzügyminisztérium augusztus 20-i közleményére reagálva. A PSZÁF közleménye szerint a felügyelet szakmai működésében, gazdálkodásában egyaránt független, önálló szervezet, amelynek szakmai munkáját, erre vonatkozó kereset esetén csak bíróság ítélheti meg. A PSZÁF közleménye megállapítja azt is , hogy sem írásban, sem szóban nem kapott hivatalos értesítést a felügyelettel szemben indított vizsgálatok megkezdéséről, tartalmáról. A Pénzügyminisztérium megerősítette, hogy vizsgálatot indít annak megállapítására, hogy a PSZÁF-et, illetve annak vezetőit terheli-e bárminemű felelősség a K and H Bankban történt csalássorozat ügyében.

Augusztus 22., péntek

A Medgyessy-kormány egyik rendelete tette lehetővé, hogy Kulcsár Attila, a K & H brókercégének volt munkatársa végrehajtsa "az ismeretlen eredetű milliárdok tisztára mosását eredményező tranzakcióit", illetve, hogy az ügyletekhez állami pénzeket használhasson fel - jelentette ki Demeter Ervin a Fidesz-frakció tájékoztatóján. Emlékeztetett, a múlt év végén jelent meg az a kormányrendelet, amely lehetővé tette, hogy az értékpapírok hozamából és elidegenítéséből származó összegeket megkötés nélkül át lehessen utalni bármilyen számlára. Demeter felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormányrendelet módosításának előzményeként a Medgyessy-kormány eltörölte az árfolyam-különbözet személyi jövedelemadóját.

Augusztus 23., szombat

 A Kereskedelmi és Hitelbank Rt. és az Inter-Európa Bank Rt. mellett a PSZÁF vizsgálatot folytat a Magyarországi Volksbank Rt.-nél és az OTP Bank Rt.-nél is, mert a pénzintézetek egyes ügyfeleinek forint- és devizaszámláin pénzmosás-gyanús tranzakciókat hajtottak végre. A felügyelet emiatt büntetőfeljelentést tett a rendőrségen - tudta meg a Magyar Nemzet. A felügyelet egyebek mellett megállapította: pénzmosás-gyanús tranzakciók történtek, amikor két szíriai állampolgárságú férfi több mint 6 milliárd forintot vett fel az Inter-Európa Bank Rt.-nél. A lap rámutat, hogy a kétes tranzakciók egy része még akkor történt, amikor Medgyessy Péter vezette a pénzintézetet. Az ügyletek szoros összefüggésbe hozhatók a Pannonplast Rt. részvényeinek felvásárlásával, továbbá a Kulcsár Attila ellen folyamatban lévő eljárások során felderített szabálytalanságokkal, jogszabálysértésekkel.

 

vissza Vissza a kezdőlapra