2003. szeptember 22. hétfő 23:59

 

KSH: nőtt a népességcsökkenés mértéke

 

Az idén júliusban több gyermek született és kevesebben haltak meg, mint egy évvel ezelőtt, a népességcsökkenés mértéke azonban az első hét hónapban még mindig meghaladta a tavalyi azonos időszakét - hozta nyilvánosságra a Központi Statisztikai Hivatal (KSH)

 

Az idén az első félévben a népességfogyás mértéke 22 százalékkal nőtt a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A KSH közleménye szerint a népesség száma július végén 10 millió 121 ezer volt. A népességcsökkenés mértéke a tavaly január és július közötti 3,8 ezrelékkel szemben 4,4 ezreléket tett ki az év első hét hónapjában, ami alacsonyabb az első hat havi, 4,9 ezreléknél.

A születések száma 1 százalékkal csökkent, a halálozásoké pedig 4,4 százalékkal emelkedett - teszi hozzá a KSH közleménye.

Az első hét hónapban 24 ezer 500 házasságot kötöttek, több mint 55 ezer gyermek született és csaknem 81 ezren hunytak el.

Ebben az időszakban a házasságkötések száma 550-nel maradt el az egy évvel ezelőttitől, a születések száma 500-zal volt kevesebb a tavaly január-júliusinál, a halálozások száma azonban 3400-zal haladta meg azt.

A nyári hónapok kedvezőbb statisztikái szerint júniusban és júliusban 400 gyermekkel született több mint az előző év azonos időszakában és a május-júliusi időszakban ezerrel kevesebben haltak meg mint egy évvel korábban.

A KSH közlése szerint ezer lakosra 9,4 élve születés és 13,8 halálozás jutott az év első hét hónapjában. Az élve születések száma azonos volt, a halálozásoké azonban 0,6 ezrelékponttal meghaladta az egy évvel korábbit.

Ezer lakosra 4,2 házasságkötés jutott, ami kismértékben elmarad az előző év első hét hónapjában mért értéktől.

Ezer élve születésre 7,3 csecsemőhalál jutott, szemben a 2002 januárja és júliusa közötti 6,9-cel.

 

MTI

vissza Vissza a kezdőlapra