2003. július 16. szerda 22:17

 

SZJA-csökkentés elmarad, növekszik az ÁFA

 

A pénzügyminiszter fájékoztatása szerint a személyi jövedelemadó (SZJA) jövő évre meghirdetett csökkentése elmarad, megszűnik a nullás áfa-kulcs, a 12-os kulcsot 15-re emelik, a háztartási energiát átsorolják a legmagasabb áfa-kulcsos termékek közé. Szűkítik az adókedvezmények körét, és bevezetik az ápolásbiztosítási járulékot, amit a munkavállalók fizetnek majd.

 

Január elsejétől megszűnik a nullás áfa-kulcs, az alsó kulcs 5 százalék lesz. Ebbe a körbe tartoznak a gyógyszerek, a tankönyvek és a könyvek. A 12 százalékos kedvezményes kulcs 15 százalékra nő,25 százalékos felső kulcs 23 százalékra csökken. A 23 százalékos kulcs alá kerül a háztartási energia, a gáz nélkül, és a személyszállítás. A felső kulcs csökkentését az üzemanyagok, az alkohol és a dohányáruk jövedéki adójában kompenzálják, így áruk nem változik. Mindebből 85 milliárd forint megtakarításra számít.

 

Az adókedvezmények eltörlése 120-130 milliárd forint megtakarítást jelent majd. Az eltörlésre váró kedvezmények között van a magánnyugdíjpénztári kedvezmény, és a befektetési hitel kedvezvénye, és a lakásvásárlás kedvezményein is módosítani kíván a kormány.

 

A cégautó-adót megduplázzák, az off-shore adó 3-ról 4 százalékra emelkedik. Az öko-adók 22 milliárd forinttal emelik meg a költségvetés bevételeit.

 

A bevételeket növeli 53 milliárd forinttal az ápolásbiztosítási járulék, amit a munkavállalók fizetnek majd, s mértéke a bruttó bér 1 százaléka.

 

A központi költségvetési szervek kiadásait 140 milliárd forinttal csökkentik.
 

 

vissza Vissza a kezdőlapra