2003. szeptember 23. kedd 23:25

 

Gyűjtés Márai Sándor „hazatérésére” - Kassán

Gyűjtést indít Márai Sándor szorbának felállítására a Magyar Közösségi Ház – Kassán. Az életnagyságú bronzszobor elkészítése, pontosabban öntése hozzávetőlegesen egymillió koronába kerülne.

A kezdeményezés azért is figyelemre méltó, mivel a városban a rendszerváltás óta csak egy személynek, Jakoby Gyula festőművésznek állítottak egész alakos köztéri szobrot, ám mivel ő nem Kassán született, először készülne szobor a város szülöttéről. A gyűjtés 2004 márciusáig tart, és a szervezők információi szerint már a tengeren túlról is érkeztek pénzadományok. Csala Kornéliától, a Magyar Közösségi Ház képviselőjétől megtudtuk, hogy már a szobor helyét is kiszemelték, nem messze a Márai emlékháztól, a Fegyverház utca, a Bástya utca és a Mészáros utca kereszteződésében állna. A terecske központi helyen, a Fő utca közvetlen közelében található, és a kezdeményezésre a város vezetése is áldását adta, sőt a kassai főpolgármester lett a gyűjtés egyik védnöke.

Az ősz folyamán meghirdetésre kerülő nyitott pályázatra érkező terveket szakmai bírálóbizottság értékeli majd. A kezdeményezők egyedül azt kötötték ki, hogy a szobor a lehető legjobban fejezze ki Márai szellemiségét. Az ötletet a Szlovákiai Magyar írók Társasága is támogatja, Magyarországon pedig a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága koordinálja majd a gyűjtést. Ügyvezető elnökük, Komlós Attila szerint a szobor felállítása nemcsak irodalmi, hanem kegyeleti és nemzetpolitikai szempontból is fontos aktus lenne. Komlós úgy véli, egy ilyen kezdeményezés nem szorítható határok közé, mivel Márai Sándor igazi világpolgár volt, és munkássága európai jelentőségű. Információink szerint nem kizárt, hogy Miloš Forman is adakozni kíván a szoborra. A cseh származású amerikai filmrendező jelenleg A gyertyák csonkig égnek című Márai-regény alapján forgat filmet. Az utóbbi időben a szlovák írók is egyre inkább érdeklődnek Márai Sándor iránt, novemberben konferenciát is rendeznek munkásságáról Kassán.

A gyűjtés kezdeményezői hamarosan minden hazai magyar polgármestert, illetve valamennyi magyar tanítási nyelvű iskolát levélben értesítenek az akcióról. Ha minden a tervek szerint megy, azaz ha elegendő pénz gyűlik össze, 2005 januárjában felavathatják a szobrot, és a polgári értékrend egyik legnagyobb szószólója jelképesen hazatérhet Kassára.

Adakozni lehet Márai szobrára

Az OTP Banka Slovensko bankban két számlát nyitottak az adományok összegyűjtésére. Az euróban vezetett számla száma: 6588239/5200, neve: Maďarský spoločenský dom Košice. Zbierka na sochu Sándora Máraiho. A szlovák koronában vezetett számla száma: 6588167/5200, neve: Maďarský spoločenský dom Košice. Zbierka na sochu Sándora Máraiho. (juk)

 

JUHÁSZ KATALIN

Budapesten áll már Márai mellszobra, melyet 2001. április 11-én, a Mikó utca és Logodi utca sarkán állítottak fel

 

vissza Vissza a kezdőlapra