Megjelent: 2003.07.12. 19:23:27

Medgyessy a hídon

Lángész és üvegzseb

A szekszárdi hídavató beszédet a miniszterelnök nem elmondta, hanem felolvasta, hiszen rendszeresen belenézett a papírjába, és időről időre lapozott. Az elhangzás után azonnal kiosztották a szöveget, amelyet tehát előre sokszorosítottak.

Az egyik első mondat így szólt:

A híd átadására jövet láttam, hogy néhány polgártársunk – nem sokan – másképp és mással ünnepli a híd avatását.

Hiába, a jó kormányfő egyben vátesz is, aki már előre látja, kik fognak állni másnap az út szélén…

Beszédének első fele az ellenzéknek szólt, többek közt ezt is:

A takarékosság polgári erény – érdemes ezt emlékezetbe idézni minden politikusnak, olyanoknak is, akik mindenhol több támogatást, nagyobb állami költekezést követelnek.

Az ellenzék kioktatása után következtek a tervek:

Nálunk az esélyteremtés politikájának középpontjában a gyermekek állnak… A modern köztársaságban az elsőbbség a gyermekeké.

Azután ezt a vezéreszmét töltötte ki tartalommal a kormányfő:

A kormány úgy döntött, hogy nem elég az, ha a rászoruló gyerekek ingyen jutnak hozzá a tankönyvükhöz, mint ahogy ezt megkezdjük ez év őszétől, hanem szükség van arra is, hogy minden család óvodáskorú gyermeke térítésmentesen kapjon ebédet az óvodákban. Ezért szeptembertől itt is az elsőbbség a gyermekeké. Mert nem építhet nyugodt szívvel autópályát vagy új hidat egyetlen ország sem addig, amíg van gyermekéhezés.

A minden család kifejezést később nyelvbotlásnak minősítették, másnap maga a miniszterelnök is. 

Menjünk tovább:

Legyen az elsőbbség a gyermekeké a közigazgatásban is. A jövőben soron kívül intéznek minden olyan ügyet, amelyeknek gyermekek az érintettjei, hiszen a jövő köztársasága gyermekeink köztársasága. Ennek érdekében októbertől módosítjuk az előírásokat, a szabályokat.

Tehát októbertől soron kívül fogják bejegyezni például az ingatlan-nyilvántartásba, ha valaki a gyermeke nevére vesz házat vagy lakást. A rászorulók támogatásának még nincs vége:

Módosítani kell a középületekre vonatkozó építésügyi előírásokat is. Kis dolgok ezek, de valahogy mutatják a szeretetünket a gyermekek iránt. Valamennyi középület a gyermekes családok részére is használható kell legyen. Mert az nem állapot, hogy egy gyermek másodrendűnek érezze magát, hogy ne tudja használni egy színház vagy egy múzeum mosdóját, ne tudja felkapcsolni a villanyt

A gyermekek köztársasága tehát, a takarékosság jegyében, át fogja építtetni a színházak és múzeumok mellékhelyiségeiben a villanyt, hogy a szülő nélkül színházba meg múzeumba járó csöppségek is elérjék a kapcsolót. (Momentán több száz falusi iskolában nincsen angol wc, de ne akarjunk mi tanácsokat osztogatni, és különben is, azokat majd bezárják…)

Így folytatta a nagy ívű tervet a miniszterelnök:

A köztársaság a gyerekeké. A gyerekeké is. És a Balaton is a gyerekeké. Ezért a kormány olyan gyermek- és ifjúsági üdültetési rendszert dolgoz ki, mely minél több gyermeknek nyújt lehetőséget arra, hogy jövő évtől kedvezményesen nyaraljon a Balatonnál, sőt az a szándékunk, hogy nyelvet is tanuljon a nyaralás ideje alatt, hiszen sokan nem engedhetik meg maguknak azt, hogy gyermekeiket nyelvtanulás céljából elküldjék a világ különböző tájaira, de ide lehet hozni azokat a tanárokat, akik képesek felkészíteni a mi fiataljainkat a jövő Magyarországára. A köztársaságnak tehát jól felfogott érdeke, hogy minden polgára beszéljen idegen nyelveket. A sikeres nyelvvizsga ingyenessé tétele ezt a célt szolgálja.

Tehát a takarékos kormány költségén fogják idegenből hozott tanárok felkészíteni a mi gyermekeinket, idegen nyelven, a jövő Magyarországára. Merthogy idegenből kell hozni azokat, akik képesek felkészíteni a mi fiataljainkat a jövő Magyarországára, magyar tanár, magyar nyelven, nem igazán képes erre. Hát itt tartunk… Ha valaki tud példát arra, hogy a balatoni nyaralás alatt gyerekek eredményesen tanulnak nyelvet, kérjük okvetlenül írjon a szerkesztőségnek. Ha nyári intenzív tanfolyamot akarunk, akkor ne menjünk a Balatonhoz, olcsóbb és hatékonyabb egy nyelvi labor.

És végül a pénzügyi lobbi:

Számomra, számunkra a gyermekek biztonsága a legfontosabb. Minden baleset, minden gyermeki sérülés szörnyű. Ám a bajt legalább csökkenteni lehet azzal, ha a gyerek gyógyulása nem okoz elviselhetetlen anyagi terheket a családnak. Ezért a kormány vállalja, hogy minden 18 év alatti gyermek számára ingyenes baleset- és betegbiztosítást köt.

Nem értjük. A gyermek és felnőtt balesetek gyógyításának költsége a társadalombiztosítást terheli. Az Orbán kormány tervezte az általános betegbiztosítási rendszerről a baleseti ellátás leválasztását és egy önálló balesetbiztosító rendszer kiépítését. Akkor balról ezt nagyon ellenezték. Most viszont baleset és betegbiztosításról beszél. Tisztelettel felhívjuk a figyelmet: minden magyar gyerek betegségének költségei a társadalombiztosítót terhelik. Kár, hogy az ország miniszterelnöke ezt nem tudja. Mellesleg ne akadjunk fönn azon, hogy az egész kormányapparátusban nincs egy ember, aki tudna magyarul, és elmondaná a lángeszű kormányfőnek, hogy nem a gyógyulás, hanem a gyógyítás okozhat anyagi terheket a családnak. Nyilván a kormánynál már annyira jól mennek az idegen nyelvek, hogy törik a magyart…

A lényeg az, hogy a biztosítótársaságok hatalmas pénzösszegre számíthatnak a kormányzattól, amelyért cserébe semmit nem kell kifizetniük. A lángész megrepesztette az üvegzsebet.  A kormányfőt ismerve nyugodtak lehetünk, hogy ez a programpont meg is fog valósulni.

( a gondola nyomán)

vissza Vissza a kezdőlapra