Megjelent: 2003.08.24. 23:17:33

 

Miért csúsztat a szóvivő?

Pokorni Zoltán a Fidesz, és Font Sándor az MDF részéről közös sajtótájékoztatót tartottak. Azért szólalt meg közösen a két párt, mert az elmúlt napokban megjelent információk új megvilágításba helyezik Medgyessy Péter miniszterelnöknek a Pénzügyi Felügyelet elnöke elmozdítására irányuló szándékát.

Font Sándor az elmúlt évek történéseiből tíz tényt emelt ki, ezek közül néhány: 1999 tavaszától Medgyessy Péter az Inter-Európa Bank elnöke, 2000 májusában egy kínai férfi és három társa gyanús körülmények között, több részletben több mint 900 millió forintot utal át az Inter-Európa Banktól fantomcégekhez. Ugyancsak 2000. július 8-tól két szíriai állampolgár gyanús körülmények között, több részletben, készpénzben 6,2 milliárd forintot vesz fel az Inter-Európa Bank pénztárából. A kifizetett pénzek eredete ismeretlen, feltehetőleg pénzmosásból származnak, mégpedig olyan fantomcégektől, amelyek később megjelennek a K&H ügyben ismertté vált VIP-listán.

És a közelmúlt fejleményei: a pénzügyi felügyelet július 28-án helyszíni célvizsgálatot tart az Inter-Európa Banknál pénzmosás gyanúja miatt. Augusztus 6-án Medgyessy Péter a köztelevízió műsorában felveti az ügyet kirobbantó felügyelet felelősségét. Augusztus 18-án a PSZÁF feljelentés tesz az Inter-Európa Banknál történt pénzmosás bűntette miatt ismeretlen tettesek ellen, amelyben név szerint említi Giuseppe Pini-t, a bank ügyvezető igazgatóját, Medgyessy Péter korábbi bankvezető társát. Még aznap délután Medgyessy Péter egy interjúban arról beszél, hogy elfogyott a türelmünk, le kell váltani a felügyelet elnökét.

A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség, valamint a Magyar Demokrata Fórum parlamenti frakciója ezért felkérte a miniszterelnököt, hogy a felügyelet elnökének leváltásával ne hátráltassa az általa korábban vezetett bankkal szemben folyó törvényességi felügyeleti vizsgálatokat. Mint a Fidesz alelnöke fogalmazott: valamennyiünk érdeke - pártállástól függetlenül -, hogy ebben az ügyben megtudjuk az igazságot.


A kormányszóvivő természetesen "cáfolta", hogy Medgyessy Péter hátráltatná a korábbi bankjánál történtek kivizsgálását

- Ez szerinte csak egy kétségbeesett próbálkozás arra, hogy az ellenzék gyanúba keverje a kormányt a K&H ügy kapcsán - vélekedett Gál J. Zoltán kormányszóvivő. Ez nem fog sikerülni, mert a kormány nem érintett ebben az ügyben, költségvetési pénz ebben az ügyben nem hiányzik, állami források nem érintettek. Az ellenzék most Kulcsár Attila után, úgy látszik, Szász Károly elnök urat akarja politikai védelemben részesíteni.

Emlékezzünk: Kulcsár Attila felkereste Áder Jánost. Megbeszélésükről Áder számolt be, elmondván, hogy Kulcsár politikai védelmet kért. A diploma nélküli Gál J. Zoltán pedig durván csúsztatva mondta: "ellenzék most Kulcsár Attila után, úgy látszik, Szász Károly elnök urat akarja politikai védelemben részesíteni".

Kérdezzük: Honnan veszi Gál J. Zoltán, hogy az ellenzék valaha is akarta Kulcsár Attilát politikai védelemben részesíteni? Talán az ellenzék juttatta külföldre? Talán az ellenzék szerepel Kulcsár listáján? Nem gondolja-e Gál J. Zoltán, hogy azon a poszton, amit most betölt, illene igazat mondani? Nem gondolja-e a szóvivő úr, hogy ha cáfolni akar valamit, akkor esetleg érvekkel kellene előjönni, nem viszont-váddal?

Végül: Nem gondolja-e a Magyar Rádió, hogy riporterének, amikor hamis kijelentés hangzik el a kormányszóvivő szájából, fel kellett volna tennie legalább az első kérdésünket?

Tisztelt olvasóinknak ajánljuk, olvassák el a vasárnap a Magyar Rádióban elhangzott anyag teljes szövegét. Ítéljék meg maguk, közszolgálati volt-e ez a riport.

 

Szelle György

vissza Vissza a kezdőlapra