Megjelent: 2003.08.11. 12:50:28

Minden szempontból forró nyár

Érzékeny a minisztérium

A gondola.hu internetes portál beszámolt arról, hogy a földművelésügyi tárca kommunikációs főosztályvezető-helyettese, Fehér György július 29-én az alábbi levelet küldte a Hír TV vezérigazgatójának: "A Hír TV 2003. 07.28-i adásában legalább három alkalommal foglalkozott az FVM előtt tüntető Szepesi Imre gazdálkodó ügyével. A híranyagok mellékletében Önnek megküldött szövegének tanúsága szerint a jogállamisággal, az állampolgári kötelesség elveivel, az újságírói etikával ellentétes mindaz, ami elhangzott. Az élet kioltásával való fenyegetőzés, az erre való előkészület jogi megítélését Önnek, mint jogvégzett embernek aligha kell részleteznem. A történtek nyomán a kötelező intézkedéseket az FVM vezetői a hatósághoz fordulva megtették. Önt, mint a Hír TV vezérigazgatóját megkérem, hogy a fent leírt törvénytelenség és etikátlanság nyomán az Ön által irányított médium nyilvánosan, vagyis a Hír TV műsoraiban kövesse meg a fenyegetett helyzetbe került FVM dolgozók százait, határolja el magát a riportban elhangzottaktól és vonja felelősségre a megütközést keltő híranyagot készítő riportert, valamint műsorvezetőt és szerkesztőt. Az eset súlyosságára tekintettel elvárom, hogy a nyilvános bocsánatkérés tartalmazza a riportban elhangzott kijelentés elítélését, továbbá azt is, hogy a Hír TV munkatársai milyen szakmai elmarasztalásban részesültek."

Borókai Gábor válaszában leszögezte: "A Hír TV nem tett mást, csak ami kötelessége: hitelesen, pontosan és gyorsan tájékoztatta nézőit egy olyan eseményről, amely az FVM épülete előtt zajlott. A tudósításban megszólaló gazda valóban megdöbbentő bejelentést tett. Elkeseredésében arról számolt be, hogy fegyvert vásárolt, amelyet maga vagy mások ellen fordít, ha továbbra sem talál meghallgatásra. Ez a bejelentés meglehet szükségessé teheti a hatóság fellépését. S erre - írása szerint - tudósításunk alapján meg is tették a szükséges lépéseket. Persze, azt is megtehetnék, hogy beszélnek Vele, és így is enyhítenének a gondjain, de természetesen Önöknek kell eldönteniük, hogy mit tartanak helyesnek. Riporterünk tudósításában csak felhívta a figyelmet arra, hogy baj van, ami talán megelőzhető lenne - akár néhány emberi szóval is. A közelmúltban arról is beszámoltunk, hogy két gazda lehetetlen helyzete miatt senkit sem fenyegetett meg, csak felkötötte magát. Ahogyan akkor sem azért számoltunk be a történtekről, mert példát szeretnénk mutatni bárkinek is, úgy most sem felbujtóként vagy provokátorként jelentünk meg, csak tudósítóként. Ha az FVM munkatársainak fenyegetettsége valóságos - amit rendkívül szomorúnak és felháborítónak tartanék -, akkor azt nem a Hír TV riportja idézte elő. Ellenkezőleg, a fenyegetés elhárítását tettük lehetővé.
Miért is kellene hát büntetnem vagy bocsánatot kérnem?
Tisztelt Főosztályvezető-helyettes Úr! Mélyen fájlalom, hogy félreértett egy riportunkat. A Hír TV a jövőben is beszámol mindarról, ami itthon és külföldön történik. Akkor is, ha az megdöbbenésre ad okot. Örömmel vennénk, ha az FVM tájékoztatná nézőinket arról, hogy miként oldotta meg a július 28-i adásunkban bemutatott esetet, hogyan foglalkozott a gazda gondjaival - azon kívül, hogy feljelentette."

Kell-e ehhez bármit hozzátenni. A történet önmagáért beszél. Egy valamit azonban ki kell emelni. A minisztériumi ember kijelent és követel. A kijelentés: "a jogállamisággal, az állampolgári kötelesség elveivel, az újságírói etikával ellentétes mindaz, ami elhangzott". Józan ész alapján ezt az állítást bizonyítani kellene. Ez bizony elmarad, helyette a jogi végzettségre való hivatkozás után jönnek a követelések. Hogyan reagál erre ma az ember? A késő-kádárista elit szerint visszakozik és félelemből engedelmeskedik. Ám a Hír TV vezérét más fából faragták: Érvel és így leleplezi a hatalom agresszivitását. Nekünk pedig példát mutat, s emlékeztet a bíbói igazságra: demokrácia annyi mint nem félni. Tehát: ne féljetek!

 

Surján László

vissza Vissza a kezdőlapra